Janeček (KSČM): Ekologická daň? Další bič na střední a nižší třídu

13.05.2015 19:20

Máte starší auto? Nebo si ho chcete koupit, třeba v autobazaru? Tak se připravte na to, že za něj možná už brzy zaplatíte víc, než dosud. Počítá se totiž se zpřísněním ekologické daně a také jejím rozšířením na vozy, splňující normu Euro 3.

Janeček (KSČM): Ekologická daň? Další bič na střední a nižší třídu
Foto: red
Popisek: Pavel Janeček, KSČM

Vládu čeká hodnocení novely zákona, která je dalším bičem na střední střídu a chudší obyvatele. Pokud návrh projde, dotkne se totiž daň velkého počtu občanů, kteří si své vozy vybírají v autobazarech. Podle informací Sdružení automobilového průmyslu se stáří aut na českých silnicích dlouhodobě pohybuje kolem 14 let.

Zpřísnění pravidel počítá s daní u aut, starých už 10 let.

Dosud se za vozy, které splňují normu Euro 3, neplatilo nic. Novela počítá s částkou 3000 korun. Daň u vozů normy Euro 2 se má daň zvýšit z 3000 na 5000 Kč, u normy Euro 1 pak z 5000 na 10000. Nezdraží se jen auta, starší než Euro 1, za které se i nadále bude platit 10000.

Tak mám pocit, že se nám Andrej Babiš začíná pěkně vybarvovat … Tato daň totiž nemá se solidaritou nic společného; v autobazarech nakupují chudší obyvatelé, ti bohatší mají na nová auta. Ministerstvo by nemělo útočit na nemajetné lidi pod heslem Ochrana ovzduší (auta s normou Euro 3  ho poškozují jen minimálně). Možná by se vzkaz dal přeložit takto: nemáš dost peněz na nové auto, tak choď pěšky nebo plať další daň.

Výše uvedená změna se zásadně dotkne lidí, kteří používají ojeté auto třeba k cestě do práce nebo k vyzvedávání dětí ze školek. Pochybuji, že v dnešní době si půjde matka samoživitelka nebo nezaměstnaný člověk, kterých rozhodně není málo, koupit nový vůz. Nebudou na něj mít peníze.

Jsem opravdu šokován, jak se náš stát stará o blahobyt svých občanů. Připomeňme si, že už dnes jsou ceny potravin a dalších výrobků téměř stejné jako na západ od nás, jen platy jsou pořád extrémně nízké. A nevšiml jsem si, že by se blýskalo na lepší časy.  

Ing. Pavel Janeček, zastupitel města Náchoda

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.