Janeček (KSČM): Končí sezónní práce, fronty na úřadech práce se prodlouží

13.08.2014 10:55

Nezaměstnanost v České republice klesla v březnu z historických maxim. Vzhledem k sezónním pracím se nezaměstnanost snížila o 0,3 %. Bez práce ale zůstalo více než 600 tisíc občanů. Sezonní práce v zemědělství, lesnictví a stavebnictví, jarní úklidy začaly dříve díky nadprůměrně teplému počasí. Další uplatnění lidé našli v lomu nebo ve stáncích se zmrzlinou.

Janeček (KSČM): Končí sezónní práce, fronty na úřadech práce se prodlouží
Foto: red
Popisek: Pavel Janeček, KSČM

Vzhledem ke skutečnosti, že sezónní práce nahrávají hlavně mužům, tvořili právě oni značnou část lidí, kteří se „dočasně“ odhlásili z úřadů práce. Naše ekonomika totiž není schopna vytvářet nová pracovní místa a čekáme další příchod čerstvých absolventů na trh práce, a k tomu ukončení těchto sezónních prací, což vnímám jako vážný problém.

Do konce letošního roku by počet lidí bez práce, díky postupnému ukončování sezonních prací, měl bohužel růst. V závěru roku k naší smůle zafunguje silný efekt, kdy budou končit úvazky na dobu určitou a míra nezaměstnanosti se opět dostane na vyšší úroveň. Je vidět, že nezaměstnanost v ČR i přes positivní titulky v médiích klesá velmi pomalu.

Dále je nutné si uvědomit, že situace je mnohem horší, než ukazují statistiky. Na jedno místo dnes připadá více než patnáct zájemců, a to je alarmující. Můžeme brzy reálně očekávat prodloužení front na „pracáku“. Řada občanů nemůže najít práci totiž několik dlouhých let, následně pak ztrácí veškeré pracovní návyky. Především také ztrácí motivaci znovu bojovat o ten minimální počet míst, který je k dispozici, nehledě na jejich zhoršenou psychiku ze strachu o budoucnost svoji a své rodiny. Nesmyslnými sankcemi vůči Rusku se tento negativní trend ještě přiživí a dopadne na mnoho zatím pracujících občanů.

Ing. Pavel Janeček, KSČM

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!