Jaňourová (Zelení): Pyrotechnická zábava ničí vzduch i vodu, zabíjí zvířata. Jde to i jinak

01.01.2020 15:28

Zábavní pyrotechnika – neškodná, tradiční a nezbytná součást našich oslav nebo zbytečný, ničivý a škodlivý zvyk?

Jaňourová (Zelení): Pyrotechnická zábava ničí vzduch i vodu, zabíjí zvířata. Jde to i jinak
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Na účet několika vteřin, či minut pyrotechnické zábavy je nutno připočítat, kromě pořizovacích nákladů, zranění účastníků, poškození majetku, kontaminaci ovzduší, pozemků i vod jedovatými chemikáliemi, poranění, zmrzačení, a smrt nevinných zvířat.

V noci ze Silvestra 2010 v městečku Beebe v Arkansasu stále padaly z nebe stovky mrtvých ptáků, hlavně vlhovců červenokřídlých. V krátké době zahynulo cca 5 000 ptáků. Příčinou masového úhynu ptáků nebyla apokalypsa, ani Boží znamení. Příčinou byl ohňostroj. V Praze mají podobnou zkušenost. Do slavícího davu padaly smrtelně zraněné labutě. Po explozích petard a ohňostrojů vzlétly a potmě narazily do drátů trolejového vedení. Každoročně po silvestrovských oslavách přijímají záchranné stanice živočichů poraněná a zmrzačená zvířata, hlavně ptáky. Ve skutečnosti nevíme, kolik zvířat je každý rok zraněno a uhyne následkem šoku a panického úprku před pyrotechnickou zábavou nejen na Nový rok.

Exploze dosahují hodnot 190 dB a pro citlivé smysly zvířat jsou nepříjemné až bolestivé. Psi a kočky v šoku prchají, lehko se zaběhnou, zraní, vběhnou pod auto. Milovníci zvířat, kteří se pohoršují na týráním zvířátek, si ale v pohodě odpalují petardy v parku, u rybníka, v přírodě. Chovatelé hospodářských zvířat zaznamenávají po používání petard a konání ohňostrojů zvýšený stres hospodářských zvířat: poplašení, poranění, zmetání plodu u dobytka, snížení snůšky vajec, stáda na útěku. V době hnízdění a mláďat je pyrotechnika obzvlášť nebezpečná. Vyplašení ptačí rodiče se nemusí vrátit na hnízdo. Pokud někdo namítá, že při bouřce také hřmí a blýská, má pravdu, ale zvířata bouřku cítí předem, a připraví se na ni.

Exploze petard a ohňostrojů kontaminují vzduch, plochy a vodu těžkými kovy a jedovatými látkami jako draslík, stroncium, barium, hořčík, měď, olovo, hliník, perchloráty. Zvyšují koncentrace oxidu siřičitého, dusičitého a polétavého prachu. Za bezvětří se prostě těžko dýchá a kontaminovaný vzduch může vyvolat až astmatický záchvat. Kontaminované vody ohrožují vodní živočichy.

Některá města a státy usoudily, že rizika a škody spojené s  pyrotechnickou zábavou nejsou přijatelná a zakázaly používání petard a zábavní pyrotechniky. Zákaz platí v Maďarsku, Itálii, Bruselu, Paříži, Bratislavě, Neapoli, Vlašimi. V Rakousku je od roku 2016 prodej a držení zábavní pyrotechniky trestným činem.

Slavit se dá i neškodným způsobem. Lze slavit alternativně tichým ohňostrojem nebo laserovou show s hudebním doprovodem. Kdo se chce bavit a slavit, určitě se umí pobavit bez ubližování sobě (životnímu prostředí), lidem, zvířatům a životnímu prostředí. Bavme se a neubližujme sobě ani zvířatům.

Jana Jaňourová
členka Rady krajské organizace Strany zelených v Olomouckém kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.