Jurečka (KDU-ČSL): Pamatujme také na ty živnostníky, kteří nemají provozovnu

12.02.2021 11:27

Projev na 79. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 2. 2021 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o kompenzačním bonusu v souvislosti se zákazem nebo omezením podnikatelské činnosti v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2, vráceno Senátem

Jurečka (KDU-ČSL): Pamatujme také na ty živnostníky, kteří nemají provozovnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Dobré dopoledne. Děkuji, pane předsedo. Vážený pane premiére, paní ministryně, paní senátorko, kolegyně, kolegové. Já také přicházím tady asi už v situaci, kdy je rozhodnuto, protože z vyjádření jsem pochopil - a i z nechuti hlasovat o této senátní vratce ve středu - že asi koaliční poslanci nechtějí podpořit senátní verzi.

Přesto tady zkouším apelovat na normální rozum, který analyzuje situaci v terénu, v praxi mezi lidmi a který se opírá o to, že ta senátní verze obsahuje v sobě ty pozměňováky, které tady byly zmíněny, tu možnost, aby ten kompenzační bonus mohli čerpat i ti provozovatelé, živnostníci, kteří nemají provozovny. Mnoho z nich je v situaci, kdy buď ty provozovny neměli, protože je nepotřebovali, byli ve vlastním, a tam tedy podmínky programu Covid nájemné jim nepomáhají. Anebo o ty provozovny přišli v průběhu loňského roku, protože prostě dělali úsporu nákladů.

Já jsem zaznamenal argumenty, že by to stálo - včera to zaznělo večer na tiskové konferenci - stovky miliard korun. Když si přečtete tu důvodovou zprávu, tak je to tam vyčísleno. Jedná se maximálně zhruba o 1,2 miliardy korun navíc. Já si myslím, že ti lidé nám za to mají stát. A celá tato novela toho zákona o kompenzačním bonusu je skoro tříměsíční úsilí opozice.

Na začátku toho příběhu říkáme - je potřeba, abychom pamatovali na ty, kteří jsou v procesu oddlužení a jsou vyřazení z té možnosti čerpat tyto peníze. A také jsme ale říkali - pamatujte také na ty, kteří nemají tu provozovnu. Já fakt nechápu ten rozdíl, proč se dívám na živnostníka, který nemůže podnikat, nemůže se živit, má vládními nařízeními zamezenou možnost obživy pro sebe a své děti, svoji rodinu, a vláda říká - no, ne, ne, ne, vy kteří jste tady desetitisíce v této situaci, tak vy ten kompenzační bonus nedostanete.

Já jsem pořád nepochopil proč, co je ten racionální důvod, proč to ti lidé nemají dostat.

Proto tady znovu přicházím a žádám a apeluji, podpořte i tuto skupinu lidí. Není malá, je to pro ně velmi důležité. A to jsou například ti, o kterých mluvíme, že od října nedostali ani korunu. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Kdo neobětuje minimum času a energie, tak by snad ani právo volit mít neměl

11:17 Čunek (KDU-ČSL): Kdo neobětuje minimum času a energie, tak by snad ani právo volit mít neměl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korespondenční volbě