Jurečka (KDU-ČSL): Vláda musí udělat opatření, která nebudou záchrannou sítí, ale plachtou

31.03.2020 18:20

Řada zaměstnavatelů reaguje na kritickou situaci v souvislosti s koronavirem propouštěním svých zaměstnanců. Nemohou si dovolit čekat příliš dlouho na to, jestli vláda přispěchá se silnější finanční podporou, díky které by nemuseli propouštět své zaměstnance.

Jurečka (KDU-ČSL): Vláda musí udělat opatření, která nebudou záchrannou sítí, ale plachtou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

„Vláda by měla navrhnout v řádu dnů silná opatření, která nebudou záchrannou sítí, ale záchranou plachtou. Měla by nabídnout takové finanční prostředky, aby firmy byly schopny své zaměstnance a své závazky zvládnout,“ říká předseda lidovců Marian Jurečka.

Podle lidovců by měla vláda upravit také parametry kurzarbeitu. Vláda a Ministerstvo práce a sociálních věcí by měly co nejdříve zveřejnit podmínky, které by měly být dost dostatečně motivující, aby zaměstnavatelé nepropouštěli své zaměstnance. Některé státy kompenzují až 100 procent mzdy včetně odvodů. Upravit by se měla i dolní sazba kurzarbeitu.

Lidovci už minulý týden navrhli vládě, aby odpustila pro letošní rok silniční daň. „V případě silniční daně jsou podnikatelé v těžké situaci, protože mají vozidla, se kterými už teď nemohou jezdit, protože nemají jednoduše co rozvážet. Nemají objednávky, nemají výrobu. Přesto z těchto vozidel musí platit silniční daň. Odložení platby na další měsíce jim ten problém nevyřeší,“ zdůrazňuje Jurečka.

KDU-ČSL požaduje také úpravu parametrů v rámci úvěrových programů COVID I a COVID II. Lidovci navrhují, aby splatnost u programu COVID I byla dva roky. V případě programu COVID II je velký problém v tom, že o něj nemohou žádat podnikatelé, firmy, živnostníci z Prahy, protože tyto prostředky pocházejí z Evropské unie. „Vláda by měla jednat s Evropskou unií, případně alokovat finanční prostředky z vládní rozpočtové rezervy, protože je zde hodně podnikatelů například z gastroslužeb, kteří tuto pomoc urychleně potřebují,“ uvádí šéf KDU-ČSL.

KDU-ČSL také minulý týden vyzvala vládu, aby začala jednat s českými výrobci o ochranných prostředcích. Před třemi dny lidovci spustili výzvu, aby se hlásily firmy, které umí vyrábět některé ochranné prostředky či dezinfekce. „Velké množství firem, které se nám hlásí, uvádí, že své kapacity nabízely vládě, Ministerstvu zdravotnictví a ostatním rezortům, ale ta spolupráce s nimi nebyla zahájena,“  říká Jurečka s tím, že vláda by měla vyčlenit jednoho koordinátora, který se bude věnovat komunikaci s domácími výrobci a vědeckou výzkumnou základnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…