Jurečka: Prezident souhlasí s hrubým porušováním kodexu státních zaměstnanců

25.08.2013 14:17

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka vyjádřil nesouhlas s tím, že prezident Zeman dovolí svému kancléři Vratislavu Mynářovi kandidovat dokonce jako lídr za SPOZ v předčasných volbách a kancléř může přitom setrvat ve své nynější funkci na Pražském hradě.

Jurečka: Prezident souhlasí s hrubým porušováním kodexu státních zaměstnanců
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

Jurečka řekl: „Tímto svým rozhodnutím prezident republiky vyslovuje souhlas s porušováním Etického kodexu úředníků a zaměstnanců státní správy, čímž se narušuje její celková důvěryhodnost. Pan kancléř by měl sám zvážit, jestli tímto svým krokem nevytváří nebezpečný precedens, který povede ke zpolitizování státní správy“.

Kodex totiž ukládá státním zaměstnancům nestrannost a povinnost prohlubovat důvěru veřejnosti ve veřejnou správu. Článek 4, který hovoří o nestrannosti, říká, že úředník nesmí preferovat osobní či skupinové zájmy a zdrží se všeho, co by mohlo ohrozit nestrannost jeho rozhodování. Článek 6 pojednává o střetu soukromých a služebních zájmů. Soukromý zájem zahrnuje i nepřípustné politické vztahy.

Proti takovémuto jednání musí KDU-ČSL jasně pozvednout svůj hlas, protože jednou z priorit křesťanské demokracie je podle prvního místopředsedy právě kvalitní fungování státní správy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii