KDU-ČSL: Vydání poslanců k trestnímu stíhání je nejlepší možnost k vyvrácení spekulací

20.01.2018 13:56

Poslanci rozhodli o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. O zbavení imunity požádala policie v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

KDU-ČSL: Vydání poslanců k trestnímu stíhání je nejlepší možnost k vyvrácení spekulací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

„KDU-ČSL ctí presumpci neviny, my jsme nikdy neřekli, že oba pánové jsou vinni nebo zloději, to spíš slýcháme od zástupců hnutí o jiných politicích. Stejně tak poslanecká sněmovna nerozhodovala o vině a trestu, ale pouze umožnila, aby orgány činné v trestním řízení plnily svoji pravomoc a svoji funkci. Jsem přesvědčen, že to je ta nejlepší možnost, ať se vyvrátí všechny spekulace a ať se pravda ukáže,“ řekl Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Jan Bartošek doplnil, že KDU-ČSL vydání podpořila všemi hlasy přítomných poslanců. „Jsme přesvědčeni, že je důležité – protože věříme v právní stát – aby mohly být předloženy důkazy, mohly být řečeny argumenty a aby se prokázala případná vina či nevina, protože to není role poslanecké sněmovny, ale role policie a soudců,“ řekl Jan Bartošek, předseda poslaneckého klubu strany.

„Byli jsme dnes bohužel svědky nejen čtyřhodinového bloku napadání, pomluv, které nejsou důstojné této sněmovny a zbytečně snižují politickou kulturu v této republice. Dokonce jsme slyšeli zcela skandální výrok z úst pana premiéra, který nebyl nijak vyvrácen ani komentován ministrem spravedlnosti, a to ten, že u nás je možné si objednat trestní stíhání, že je možné si objednat a dostat někoho do vězení. To je za hranou právního státu, a pokud by toto platilo, pojďme se bavit o tom, kde žijeme a jestli v takovém státě chceme žít. Domnívám se, že je to naprosto skandální, a jak pan premiér, tak pan ministr spravedlnosti by to měli jednoznačně vysvětlit. A chtěl by se tu zastat státních zástupců, státního zastupitelství, protože orgány činné v trestním řízení se nemohou jednoduše bránit, nemohou sem přijít na tiskovou konferenci. Je třeba říci, že pokud by tyto orgány nebyly nezávislé, tak se skutečně dostáváme mimo právní stát a to odmítám,“ řekl Marek Výborný, poslanec a člen sněmovního Mandátového a imunitního výboru.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.