KDU-ČSL je proti zavádění kvót ve volbách

28.08.2014 14:52

KDU-ČSL nesouhlasí s povinným kvótním zastoupení žen a mužů na kandidátních listinách.

KDU-ČSL je proti zavádění kvót ve volbách
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Jakékoliv omezování rovných podmínek přístupu k voleným a veřejným funkcím je podle názoru strany protiústavní, diskriminační a věcně chybné. Aktuální návrh zákona ministerstva vnitra proto KDU-ČSL nepodporuje a vznese k němu zásadní připomínky. Většího zastoupení žen v politice nelze dosáhnout nařízeními, ale lepší motivací a řádnými demokratickými primárními volbami při sestavování kandidátních listin.

„KDU-ČSL je příkladem toho, že povinné kvótní počty žen nejsou potřeba a jsou věcně špatně. Za mého předsednictví jsou už druhé období v předsednictvu strany dvě ženy a nikdy nebyl problém s tím je tam zvolit. Máme o více než 1200 více členek, desítky starostek a místostarostek a 265 lídryň kandidátek pro komunální volby. Myslím, že bychom neměli zkoumat pohlaví, ale jiné předpoklady,“ říká předseda strany Pavel Bělobrádek.

„Kvóty na ženy neřeší problém diskriminace žen. Je přirozené různé zastoupení žen v různých oborech, to vyplývá z odlišnosti mezi pohlavími. Nikoho nenapadá zavádět kvóty na kadeřníky a havířky.  Problémem je diskriminace žen ve finančním ohodnocování při kariérním postupu a také ve větším podílu domácích prací, o tom je třeba se bavit. Tento problém však kvóty vůbec neřeší, naopak by postavení žen v politice znevažovaly,“ říká místopředsedkyně strany a kandidátka na primátorku města Brno Klára Liptáková.

1. Proč jsou kvóty protiústavní

Článek 21, odst. 4 Listiny práv a svobod říká, že občané mají "za rovných podmínek přístup k voleným a jiným veřejným funkcím". A rovnost občanů v jejich právech je vůbec jedním z pilířů Listiny. Rovný přístup k voleným funkcím musí platit bez ohledu na rasu, barvu pleti, pohlaví atd. Nikomu nesmí být rovný přístup upírán, na 2. straně žádná skupina obyvatel nesmí být ani zvýhodňována. Je zjevné, že kvóty vynucované pod hrozbou sankcí tento ústavní princip rovnosti narušují.

2. Proč jsou kvóty diskriminační

Možnost pozitivní diskriminace je v českém volebním systému vyloučena. Odkaz na jiné ústavní systémy proto nemůže obstát. U nás prostě platí přímé rovné volební právo a to jak aktivní, tak samozřejmě i pasivní.

3. Proč jsou kvóty věcně chybné

Návrhy změn volebních zákonů a zákona o politických stranách a hnutích sice ukládají sankce za nedodržení kvót. Ale nijak neřeší, jak postupovat, pokud jedno z pohlaví nebude mít zájem se voleb účastnit.

Další zásadní připomínkou je, že návrh spojuje do jednoho tisku změny volebních zákonů, kdy se pro jejich přijetí musí shodnout obě komory parlamentu se změnou zákona o politických stranách, kde Sněmovna může Senát přehlasovat.

ZASTOUPENÍ ŽEN V KDU-ČSL

·         V KDU-ČSL je 13 651 mužů a 14 943 žen, máme tedy o 1 292 více žen
·         Druhé volební období máme 2 ženy v předsednictvu strany (cca 22 %)
·         Máme 56 starostek z 328 celkem (cca 17 %) a 60 místostarostek z 274 celkem (cca 22 % )
·         1 europoslankyni ze 3
·         Celkem máme 265 lídryň kandidátek z 1496 kandidátních listin (cca 18 %), z toho 14 ve statutárních městech.
·         Máme v nadcházejících volbách tři kandidátky složené jen z žen
·         Jsme jedinou nelevicovou stranou, která má ženskou frakci
·         Ze 4066 zastupitelů je 25 % žen, tedy lehce přes tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…