KSČM: Je antifašistická fronta aktuální? Pojmenujme viníky objektivně

24.05.2015 14:39

Sedmadvacet zahraničních delegátů z osmnácti zemí světa a desítky českých zástupců levicových stran a hnutí diskutovali v sobotu a neděli na mezinárodní konferenci KSČM v Praze o významu opozice vůči imperialismu, o aktuálnosti budování antifašistické fronty i dalších tématech, včetně podoby socialismu v 21. století a demokratických cestách k dosažení sociálně spravedlivé společnosti.

KSČM: Je antifašistická fronta aktuální? Pojmenujme viníky objektivně
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Zdůraznili potřebu společného postupu při snaze zachovat mír jako nezbytnou podmínku pro řešení dalších palčivých otázek dnešní doby, a to chudoby, stoupajícího násilí, vzdělanosti či rovnoprávnosti. 

Shodli se také v tom, že navzdory 70 letům od konce 2. světové války neklesá naléhavost boje proti fašismu. Podle přednášejících je vzpomínka na desítky milionů obětí na životech zásadní, stejně jako objektivní interpretace válečného konfliktu a pojmenování viníků. Například Kimitoshi Morihara z Japonské komunistické strany připomněl, jak v roce 1989 japonský premiér odmítl uznat, že Hitlerova válka byla válkou agresivní a Japonsko stálo na straně agresorů, a trval na tom, že by její charakter měli v budoucnu posoudit historici. Morihara označil podobné postoje za velmi nebezpečné. 

Předseda KSČM Vojtěch Filip upozornil, že snahy o revizi 2. světové války se objevují i v Evropě.

Levice by podle delegátů konference měla vystupovat na obranu míru společně.

Shodli se také v tom, že dnešní složitá doba vyžaduje společná řešení i v boji proti chudobě a nezaměstnanosti, nevzdělanosti a fanatismu coby podhoubí ozbrojených konfliktů. A ty, navzdory vnucovaným představám, problémy neřeší, ale naopak přinášejí další.  
 
Tiskový úsek ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Patříme do Evropy, ne k Rusku. Proto dnes slavím výročí vstupu do EU

22:12 Bartošek (KDU-ČSL): Patříme do Evropy, ne k Rusku. Proto dnes slavím výročí vstupu do EU

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí vstupu České republiky do Evropské unie.