KSČM: Kdo svým dějinám nerozumí, riskuje nemilá překvapení

08.11.2016 13:59

Stydí se za Gottwalda? Špičky KSČM se debatě vyhnuly, stálo 5. listopadu na titulní straně Práva. A tedy dřív než konference, konaná teprve v ten den, začala. Tématem byly osobnosti revolučních hnutí. Právo se na akci doptalo některých představitelů KSČM. Dali najevo nezájem. A zčásti i přezíravou distanci. „Nevylučuji, že si nějaká regionální struktura na Gottwalda vzpomněla,“ měl Právu říci jeden z citovaných.

KSČM: Kdo svým dějinám nerozumí, riskuje nemilá překvapení
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Těch regionálních struktur - OV KSČM z různých krajů i dalších levicových subjektů - bylo půl druhé desítky. Lidí v sále víc než sto. Myšlenky, jimiž to jiskřilo, nebyly odvarem ze zvětralé brožurky. Opak zdobil už úvodní slovo O. Kasika, čerstvého třicátníka z Komunistického svazu mládeže. Průlomům pokroku - ví i mladá krev levice - musí dozrát objektivní podmínky. Samy však garancí úspěchu nejsou. Musí se najít i politická síla, která je ušije na míru konkrétní šanci. A tedy i schopnosti, étos a charisma těch, kdo ji vedou. Komu nechybí, vyhrál už i nejeden papírově ztracený střet. Kdo je naopak postrádá, kapituluje i za situací, kdy k tomu není důvod. Mladý komunista perlil živými příklady. Očima 21. století a s bravurou, již desítky pomazaných hlav – zprava i „zleva“ – nesahají ani po tkaničky.

Gottwald sám byl jen jedním z témat. 23. listopadu by se dožil 120 let. Nečernobílou exkurzi jeho dramaty, triumfy i prohrami podala docentka Hana Kráčmarová. Na konferenci křtila i monografii, hýřící neotřelými pohledy a autentickými prameny. Včetně pohledu na Gottwalda očima E. Beneše, J. Masaryka, P. Drtiny, J. Stránského, P. Zenkla a dalších současníků. Harašení dnešních kádrováků berou glanc i věrohodnost.

Doba, jíž byl Gottwald klíčovým aktérem, má na tváři i nejeden šrám. I o nich byla řeč a bez sebemenších zábran. Také však o pupeční šňůře všeho, co se naším jménem stát nemělo. Tou byla sama „studená válka“, již nevyvolal ani Gottwald, ani hnutí, v němž sehrál i markantní mezinárodní roli.

„Československá cesta k socialismu“, jejíž autorský tým dirigoval, byla radikální verzí „socializující demokracie“. Tak zněl Benešův plán, jak ho formuloval sám už krátce po mnichovské zradě. Banky a velký průmysl znárodnil již zákon z podzimu 1945. S racionální kombinací společenského sektoru a privátní iniciativy počítala i KSČ. Další zespolečenštění existenčních zdrojů zamýšlela jen tempem a v míře, v níž si je vyžádá technologická převaha velkovýroby i síla obchodních vertikál. A tedy s oporou ve vlastním zájmu a poznání těch, komu vezmou pod nohama. Horké hlavy v tom hledaly „zradu revolučních principů“. Byl to především Gottwald, kdo je krotil vahou své autority. Škrtem přes originální koncepci bylo až brutální pomsta druhé strany. Neváhala sáhnout ani k jadernému vydírání.

Bludný kruh krizí – bezradnosti a selhání „elit“ – je tu znovu. Křísí i slepé vášně, populistická šidítka a extrémní pravici. Únik z té pasti - skutečně humánní a trvale udržitelný – vede jen kupředu. Pravdivé lekce z rozcestí, která jsou už za námi, jsou k nezaplacení.

Tím spíš po dalším volebním nezdaru v pořadí, kdy se nad otázkou, proč to jde od desíti k pěti, zamýšlí tisíce členů i příznivců KSČM. A hledají, jak vrátit sílu tomu, čím pokrok dosáhl dosud největších úspěchů.

Právě o tom byla konference, nálepkovaná už předem. O tom, jak oživit emancipační potence levice, co tu není kvůli postům a prebendám. Nostalgie a rituálů starých zbrojnošů v tom nebylo ani za nehet.

My jsme z těch, kdo si poctivé hledání upřít neumí. Záda mu neukážeme ani kdykoli příště.

Petr Šimůnek, I. místopředseda ÚV KSČM
Josef Skála, místopředseda ÚV KSČM
Miroslav Kavij, člen VV ÚV a předseda KV KSČM
Jaromír Kohlíček, člen UV KSČM a poslanec Evropského parlamentu
Marta Semelová, členka ÚV a předsedkyně KV KSČM, poslankyně PČR
Viktor Pázler, člen VV ÚV a předseda OV KSČM
Tomeš Vytiska, člen ÚV KSČM
Ivan Hrůza, člen ÚV a místopředseda KV KSČM
Ladislav Urban, místopředseda KV a předseda OV KSČM
Jiří Jeřábek, člen VV a předseda vnitrostranické komise KV KSČM
Josef Gottwald, člen KV a předseda OV KSČM
Václav Vébr, předseda OV KSČM
Milan Havlíček, předseda OV KSČM
Jiří Bulka. místopředseda OV KSČM
Vedení Ústřední rady Komunistického svazu mládeže

(ve shodě s dalšími účastníky konference a jejich jménem)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.