Kadlecová (ČSSD): Za pár minut slávy vynaloží kraj několik milionů, ale do nemocnice nedá ani korunu

29.01.2014 9:50

Ačkoliv Liberecký kraj před pěti lety inicioval a spolufinancoval vznik obecně prospěšné společnosti Klasický areál Harrachov, a tím pomohl zachránit skokanské můstky v Harrachově, a přestože areál mimo jiné slouží především k přípravě a sportovnímu vyžití skokanské mládeže, dnes je mu osud organizace lhostejný.

Kadlecová (ČSSD): Za pár minut slávy vynaloží kraj několik milionů, ale do nemocnice nedá ani korunu
Foto: red
Popisek: Lenka Kadlecová

Současné vedení kraje totiž neváhalo osekat již v loňském roce dotaci do areálu o dvě třetiny. Z původního ročního příspěvku 1,5 milionů tak nyní dostává pouhý půlmilion.

O to nelogičtější se potom jeví snaha krajské koalice utratit celé 4 miliony formou dotace na pořádání Mistrovství světa v letech na lyžích 2014 v Harrachově, jejíž návrh putuje na stůl krajským zastupitelům na lednovém zasedání. Dotace na mistrovství, které se bude konat právě v areálu, na jehož chod kraj významně snížil příspěvek. Dotace na komerční akci, která získala více jak šestnáctimilionovou dotaci od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

„Za chvilku slávy v televizi při předávání cen a za reklamu na bundě sportovců dají 4 miliony, ale na běžný provoz pro všechny nedají. Navíc tvrdí, že nemají peníze na tradiční akce kraje, jakou byla například Automobileum - úspěšná a oblíbená soutěž pro učně z celé České republiky v oboru automechaniky. Bohužel právě z důvodu neochoty současného vedení kraje musela po sedmi ročnících skončit,“ poukazuje na paradox Lenka Kadlecová, šéfka krajských zastupitelů za ČSSD.

A nešlo zdaleka o jedinou akci, která měla za cíl podporu školských aktivit. Stejný osud potkal i ocenění Škola roku, jehož náklady na organizaci nejenom že nepřekročily půl milionu, ale které navíc mohlo zůstat alespoň v rovině morálního ocenění. V tom případě by krajský rozpočet nezatížil ani korunou. Kromě toho z podkladů předložených do zastupitelstva vyplývá, že v rozpočtu mistrovství příjmy společně s počítanou milionovou rezervou bez pár tisíc převyšují o 4 miliony korun náklady. Je tedy zřejmé, že celá akce by se bez dotace Libereckého kraje obešla.

„Jediné, co by Liberecký kraj měl garantovat, je jeden milion korun na rezervu a jeho poskytnutí by měl navíc ještě podmínit kontrolou oprávněnosti nákladů. Priority současné krajské koalice vypadají ve světle materiálů předkládaných na lednové zastupitelstvo prapodivně. Věnují peníze na akci, kde nejsou potřeba a šmahem se chystají zamítnout 3,5 milionovou dotaci na přístrojové vybavení vlastní organizace – Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s.,“ upozorňuje na další souvislosti Lenka Kadlecová.

Klub krajských zastupitelů ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

9:02 Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

Kdybychom žili v normální zemi a měli normální vládu, vláda by ředitele Bezpečnostní informační služ…