Kalina (KDU-ČSL): Nejsem přesvědčen o dlouhodobém kladném efektu koalice se STAN

18.04.2017 9:38

Pravidelné vnitrostranické volby čekají vysočinskou organizaci KDU-ČSL. Na krajské konferenci 13. května bude sedmdesátkou delegátů zvolen nový krajský výbor.

Kalina (KDU-ČSL): Nejsem přesvědčen o dlouhodobém kladném efektu koalice se STAN
Foto: jihlava.cz
Popisek: Náměstek primátora města Jihlavy ing. Jaromír Kalina

S ohledem na stvrzenou koalici KDU-ČSL se STAN také lidovci původní 20člennou kandidátku upraví tak, aby novou společnou kandidátku dle domluvy tvořilo 13 lidovců a 7 zástupců STAN.

„Protože nejsem stoprocentně přesvědčen o dlouhodobém kladném efektu koalice se STAN, rozhodl jsem na krajské konferenci znovu nekandidovat na předsedu a také nefigurovat na společné kandidátce do sněmovny. Demokratické rozhodnutí o koalici respektuji, nicméně by bylo fér, aby právě před těmito důležitými volbami vedl krajskou KDU-ČSL někdo, kdo se s koalicí ztotožní lépe než já,“ uvedl stávající krajský předseda Jaromír Kalina, který pro KDU-ČSL hodlá dál pracovat jako náměstek primátora Jihlavy a krajský zastupitel.

Vysočina patří k těm krajům, kde mívají lidovci silnější volební zisky než STAN, a proto by zde podle celostátních dohod měl být „jedničkou“ kandidát KDU-ČSL a „dvojkou“ zástupce STAN.

Kandidátku by tak měl vést dosavadní poslanec Vít Kaňkovský, který byl lídrem lidovecké kandidátky zvolen už na březnové nominační konferenci KDU-ČSL Vysočina.

„Přiznám se, že jsem od počátku vyjednávání koalice se STAN vnímal spíše rizika, a to zejména nedostatek času na kvalitní přípravu. Zároveň jsem si ale vědom i příležitosti oslovit nemalou skupinu lidí, kteří tu teď nevidí politický subjekt, který by reprezentoval jejich názory a potřeby. A tím se právě koalice KDU-ČSL a STAN může stát. Bude to však vyžadovat enormní nasazení i schopnost se dohodnout na sladění názorů i přístupu ke kampani. Jsem zvyklý bojovat s událostmi, jak přicházejí, v každé situaci se snažím dát ze sebe maximum. Udělám to i nyní a pevně věřím, že uspějeme,“ uvádí Vít Kaňkovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …