Kalousek: Odpovědnost za ministryni Válkovou nese předseda vlády a neměl by na to zapomínat

17.06.2014 15:40

Projev na 10. schůzi Poslanecké sněmovny dne 17. 6. 2014

Kalousek: Odpovědnost za ministryni Válkovou nese předseda vlády a neměl by na to zapomínat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslav Kalousek na besedě v Opavě

Děkuji za slovo. Pane předsedo, dámy a pánové. Hezké odpoledne. Dovolte jenom několik slov k hlasování o návrhu programu. Sněmovna těsnou většinou odmítla se zabývat podle našeho názoru už velmi závažnou a alarmující situací na Ministerstvu spravedlnosti. Návrh opozičních poslanců, aby se tím Sněmovna zabývala, byl kromě jiného také návrhem, abychom částečně převzali všichni určitou odpovědnost za to, zda funguje, či nefunguje tak klíčový resort pro Českou republiku. Tím, že jste se tím odmítli zabývat, převzali jste odpovědnost výlučně na sebe přes naši ochotu vést o tom s vámi rozpravu. Já bych jenom pro ujasnění pojmů chtěl říci, že není pravda to, co říká pan předseda vlády, že primární odpovědnost za paní ministryni spravedlnosti nese hnutí ANO.

Primární politickou odpovědnost za ministry své vlády nese předseda vlády a v tomto případě i předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka a s ním celá sociální demokracie.

Hlasování poslanců KDU-ČSL je v tomto případě naprosto transparentní. Oni tím, že odmítli, aby se tím zabývala Sněmovna a v podstatě řekli, to je výlučně naše záležitost vládní koalic. Řekli - my, KDU-ČSL, přebíráme odpovědnost za to, co se děje na Ministerstvu spravedlnosti. Až situace na Ministerstvu spravedlnosti vyeskaluje v obrovský problém a pravděpodobně velký skandál a jako starý politický praktik si neumím představit jiný konec, tak bych chtěl dopředu slyšet, že - tak bych chtěl dopředu říct, že výroky ze strany sociální demokracie i KDU-ČSL, že oni žádnou odpovědnost nenesou, že to je odpovědnost hnutí ANO, budou nepravdivé a pokrytecké. Dnešním hlasováním jste, kolegové ze sociální demokracie a KDU-ČSL, převzali plnou odpovědnost za situaci na Ministerstvu spravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…