Kalousek (TOP 09): Kolegové z vlády, tohle my vám přece nebudeme pískat

16.10.2017 21:17

Projev na 61. Mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny dne 16. října 2017, věnované memorandu o lithiu, které podepsal s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD)

Kalousek (TOP 09): Kolegové z vlády, tohle my vám přece nebudeme pískat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Dobrý den, dámy a pánové,

abych připoutal vaši pozornost, řeknu větu, která vás zcela jistě překvapí. Já zcela souhlasím s tím, co řekl pan předseda Babiš, že pan ministr Havlíček to memorandum 14 dní před volbami opravdu podepisovat neměl. Ale je to asi úplně stejná výtka, jako když řekneme, že nevíme, zda měl či neměl pan ministr Brabec prodlužovat průzkumnou licenci a zejména neměl posílat panu ministrovi Havlíčkovi dopis o tom, že souhlasí s memorandem, že to je krok správným směrem. Jestli ten dopis odešel z ministerstva proto, že tam má pan ministr Brabec nepořádek a neumí ministerstvo řídit a nebo odešel s jeho vědomím a dnes ten úředník za nějakou tučnou odměnu kryje svého ministra tím, že neříká pravdu, to je úplně jedno. To je procesní detail, důležité je, že z Ministerstva životního prostředí odešel oficiální dopis, na základě kterého se Ministerstvo průmyslu mohlo domnívat, že ministr životního prostředí souhlasí.

Ale to říkám jako entrée k tomu, abych vám řekl promiňte, kolegové z vlády, abych vám jako předseda opoziční strany řekl, že tohle my vám přece nebudeme pískat. My si dovolujeme říct, že vláda selhala v obraně ekonomických zájmů České republiky v rámci surovinové politiky. To, že selhala, jsme si nevymysleli, to říkáte sami, protože jedno ministerstvo obviňuje druhé, které selhalo víc a které za to může. Jeden předseda vládní strany obviňuje druhého předsedu vládní strany a zpátky, kdo za to může, že vláda selhala, ale pro nás jako pro Poslaneckou sněmovnu a pro nás jako opoziční stranu selhala vláda jako celek. Abych nezapomněl na třetí stranu - KDU-ČSL, která žádné takové ministerstvo nespravuje, tak bych jim rád připomněl, že v té vládě seděla taky a že surovinová politika je politikou vlády a že když se dneska tváří, že tam ty čtyři roky nebyli, tak je to úsměvné, alibistické, možná i lidovecké, ale v každém případě je to nezbavuje stejné odpovědnosti, kterou nesou vládní strany ČSSD a ANO 2011. Prostě vláda selhala v obraně ekonomických zájmů v rámci surovinové politiky a nám jako opoziční straně, ale především občanům České republiky je úplně jedno, které ministerstvo za to může víc. Vláda prostě prokázala svou neschopnost a vystavila budoucnost velkým ekonomickým rizikům, a to jedna věc, na kterou můžeme udělat jednoznačný závěr. A nejsme v tom ani ve sporu s vládními stranami, protože ty také říkají, že je to selhání, akorát říkají, že za to může on. Musíme říct, že selhala vláda, což je objektivní fakt.

Dovolte mi jenom drobné poznámky k jednotlivým vystoupením. Myslím, že je o mně známo, že mám docela smysl pro humor, ale některá vystoupení mě opravdu překvapila a opravdu rozesmála. Když pan místopředseda Bartošek, on tady teď není, říkal, že všechno zkazila ta Poslanecká sněmovna, protože my jediní jsme protestovali proti moratoriu na pětileté poplatky.

Každý z nás, kdo si o tom něco přečetl, o tom problému těžby lithia, tak dobře ví, že kdyby zítra padlo povolení k těžbě a začala by se dělat EIA, takže dřív než v roce 2025 se těžit nebude. Máme rok 2017, takže nějaké pětileté moratorium je naprosto irelevantní argument, ale celý sál ztichl a říkal: Saframent, neměli my jsme tenkrát to těm lidovcům podpořit? Neměli. Na cenu lithia a na to, co z lithia mít budeme či nebudeme, to naprosto žádný vliv nemá.

Zrovna tak, promiňte, když pan místopředseda Bartošek tady avizoval, že Poslanecká sněmovna má něco uložit vládě a teď to usnesení je strašně dlouhé, ono je dokonce na dvou papírech, protože na jeden se nevešlo, tak bych se, i když tu není, tak bych se ho prostřednictvím předsedajícího rád zeptal, jakou vládu máte na mysli, pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, místopředsedo KDU-ČSL? Tu vládu, kde čtyři roky vaše strana sedí? Tu vládu, která po čtyři roky zanedbala surovinovou politiku a selhala v obhajobě ekonomických zájmů České republiky? Tak tu vládu dneska v pondělí chcete úkolovat, když v pátek budou volby, a myslíte si, že do čtvrtka se to na základě návrhu vašeho usnesení vyřeší? Z koho si, pro Boha, děláte srandu? To je přece vaše odpovědnost. Vy jste tam čtyři roky seděl.

A úplně stejně bych jenom doplnil, když vyčítal panu ministru Babišovi to, co všichni víme. Pes by od pana předsedy Babiše kůrku nevzal, já tedy taky ne, ale já s ním neseděl čtyři roky ve vládě. A já dokonce neříkám, že jsem připraven s jeho hnutím vládnout dál, ba dokonce zcela jasně to vylučuji na rozdíl od KDU-ČSL. Takže zase, pane místopředsedo Bartošku, prostřednictvím pana předsedajícího, z koho si tady děláte legraci? Je to odpovědnost všech tří vládních stran.

A úplně stejně dovolte, abych stručně okomentoval vystoupení pana předsedy Babiše, když už jsem mu dal tedy za pravdu, že opravdu pan ministr Havlíček to neměl podepisovat, neměl, tak pak následovala naprosto neuvěřitelná tiráda oslavných pajánna pana předsedu vlády Sobotku a ten člověk, který: to se opakovalo asi 16krát, promiňte, že to nejsem schopen ocitovat, ale když to shrnu, tak nám pan předseda Babiš v podstatě vylíčil pana premiéra jako pologramotného škůdce České republiky, ale vyčítal mu věci, které všechny věděl, když s ním šel do vlády. Já jsem si dával pozor, tam nebylo nic nového. To všechno pan předseda Babiš věděl, když řekl: Ano, pan předseda Sobotka je můj premiér, dokonce několikrát říkal: Já jsem mohl rozhodnout, jestli to bude Sobotka nebo... já jsem byl loajální. Tak, pro Boha, s takovýmhle člověkem, tak jak nám tady pana premiéra Sobotku vylíčil, jak mohl jít do té vlády? A z koho si dělá srandu pět dní před volbami, když tady teď tohle předvádí?

Zcela stranou ponechávám, že se občas stává na poslaneckých schůzích, že si každý z nás někdo něco vyčítá, nějaký škraloup nebo nějakou pomluvu, která od nás zazněla. Znám stranu, která na vsi zaplatila poměrně velké peníze za to, že o mně byla sepsána kniha sebraných pomluv a občas s ní tady takhle jako mávají, ale to jsou, prosím pěkně, pomluvy. Žádnou z nich nikdy nepotvrdila žádná oficiální instituce, ale ten paján na pana premiéra, to je ten člověk, který... a na konci pan premiér pravděpodobně měl odejít kanálem a oběsit se, tak to tady říkal člověk, který je demokratickou institucí, Policií České republiky obviněn z kriminálního činu podvodu a hrozí mu deset let vězení. To tady říkal člověk, který je demokratickou institucí, Ústavem pro paměti národa oprávněně evidován jako udavač komunistické tajné bezpečnosti. Já jsem tady zažil mnoho osobních přestřelek, ale aby nás tady moralizoval komunistický fízl a kriminálník, kterému hrozí deset let, tak to jsem, prosím pěkně, ještě nezažil. Proti tomu bych se docela ohradil.

Jenom zopakuji to, co jsme říkali dnes ráno na tiskové konferenci, že nevěříme tomu, že diskuse pět dní před volbami může být věcná a racionální a že může dojít k nějakému rozumnému výsledku. Jestliže vláda za čtyři roky nic rozumného nezvládla, tak to od pondělka do čtvrtka nezvládne taky, to vás ujišťuji. A že ten úkol je tedy na nové vládě a že bychom měli, tím znovu ještě jednou avizuji to usnesení, které přednesl pan předseda Kučera, že bychom měli konstatovat ten fakt, který sami tvrdí ministři vlády i její premiér, že vláda selhala. Oni se mezi sebou sice nemohou dohodnout, kdo za to může, ale to je nám jedno a občanům taky, selhala vláda, a že bychom měli říct, že ta racionální věcná diskuse by měla být taková, aby vláda přehodnotila surovinovou politiku a příslušnou legislativu tak, aby pro Českou republiky byly zajištěny odpovídající výnosy z těžby, aby velká část těch výnosů zůstala v tom regionu, který bude zatížen tou těžbou, a aby byla důsledně zajištěna co nejlepší ochrana přírody a krajiny tam, kde se těžit bude. Prosím o podporu, samozřejmě ne před volbami. Nemusíte tohle usnesení podpořit, ale ujišťuji vás, že víc toho dneska nevymyslíme.

Děkuji vám

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…