Kalousek: Vláda České republiky selhala na poli mezinárodního boje proti terorismu

09.02.2016 15:55

Projev na 39. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 2. 2016

Kalousek: Vláda České republiky selhala na poli mezinárodního boje proti terorismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Děkuji, pane předsedo, vám i panu předsedovi vlády. Dámy a pánové, tato Sněmovna by měla být podle Ústavy České republiky nejvyšším orgánem vůle lidí v České republice. Umíte mi, prosím vás, říct, jaké jiné větší téma existuje než skutečnost, že byla ohrožena a objektivně snížena bezpečnost všech občanů v České republice? Já chápu, že se může stát cokoli. Já jsem ten poslední, kdo by chtěl vládě vyčítat její chyby, že to udělala úmyslně. Promiňte, až pan Foldyna domluví, já bych pokračoval.

Děkuji. Já jsem ten poslední, kdo by chtěl vládu podezírat z toho, že chyby, kterých se dopustila, selhání, kterých se dopustila, že se dopustila úmyslně. Prostě každý z nás ve své práci se občas dopustíme chyb a občas se někdy stane, že i selžeme. A to nejhorší, co se nám může stát, že ten, kdo se toho selhání dopustil a ve svém důsledku se nedopustil ničeho menšího, než že ohrozil bezpečnost občanů, všech občanů v České republice, bude tvrdit - ne, to není pravda, my jsme se žádného selhání nedopustili, všechno je v úplně nejlepším pořádku a bezpečnost našich občanů je dostatečně zajištěna. A přitom všichni víme, že to není pravda, že se nestalo nic menšího, než že vláda České republiky selhala na poli mezinárodního boje proti terorismu. Že se nestalo nic menšího, než že jsme všichni mohli z médií, z médií prosím, zjistit, že vláda České republiky vyjednává s teroristy. A nejenom, že s nimi vyjednává, ale že dokonce ani tuto informaci neumí utajit. Což znamená, že vláda České republiky neudělala nic jiného, než že povzbudila všechny teroristické bojůvky ve světě... Já až dotelefonuje pan poslanec Votava...

Děkuji. Než že povzbudila všechny teroristické bojůvky ve světě k oblíbené společenské hře všech teroristů "chyť si svého Čecha". Když si chytneš svého Čecha, tak se ti to vyplatí, česká vláda nevyjednává s teroristy, to je příliš ponižující, česká vláda automaticky přistupuje na jejich požadavky. To se stalo, to všichni vědí. A česká vláda ze všech našich občanů v zahraničí, zejména v těch citlivých oblastech, udělala lovnou zvěř. To se stalo, to je fakt. A politika této vlády... Až dokřičí pan poslanec Jandák na svého předsedu klubu... Děkuji. A politika této vlády, která je ostudná, ale snad by mohla najít svoji omluvu, kdyby to vláda aspoň dokázala utajit. Ale politika této vlády, která je ostudná a vláda svoji ostudnou politiku ani nedokáže utajit, ve svém důsledku ohrožuje všechny občany své republiky.

Já jsem řekl, že tím, co vyšlo najevo o podle mého názoru naprosto nemravném a neospravedlnitelném jednání vlády České republiky v případě pana Fajáda, ale možná i v případě Hanči a Tonči, aniž bych chtěl dávat ty případy na stejnou úroveň - myslím, že příklad pana Fajáda je mnohem alarmující - že to, co vyšlo najevo neohrožuje bohužel jenom bezpečnost všech občanů v České republice... Až dokřičí pan poslanec Korte...

Děkuji. To, čeho se dopustila česká vláda, bohužel neohrožuje jenom všechny občany České republiky v zahraničí. Nejenom, že z nich dělá lovnou zvěř, ale ohrožuje i bezpečí všech občany v České republice. Protože to, co česká vláda udělala, zásadním způsobem narušilo důvěru mezi spojenci. Kdyby alespoň, pane premiére, ministři vaší vlády byli zdrženliví. Ale přiznám se, že když jsem slyšel vystoupení pana ministra spravedlnosti, ve kterém zdůvodňoval, proč nevydal pana Fajáda, tak se mi dělalo mdlo. Kdyby on řekl: Nevydal jsem pana Fajáda na základě zákonných pravomocí České republiky. Tečka. - tak bych to pochopil. Kdyby řekl: Nevydal jsem pana Fajáda, protože je v Americe obžalován z toho, že zfackoval nějakého malého fousatého právního nedouka za to, že hloupě mluvil - tak bych to také pochopil. Ale on řekl - a teď já to tady opakuji - pan ministr spravedlnosti řekl: Já jsem zvážil ten skutek, ze kterého je pan Fajád obžalován, a já jsem se rozhodl nevydat. On ho, prosím pěkně, zvážil? Já bych rád zdůraznil, že pan Fajád je ve Spojených stádech obžalován z terorismu. Z přípravy atentátu. Z případu obchodů s nelegálními zbraněmi. A český ministr spravedlnosti zvážil skutek a řekl, že svým nejbližším spojencům tohohle teroristu nevydá!

Co jste, pane premiére, udělali? Vy jste neudělali nic jiného než že jste narušili elementární důvěru mezi spojenci. A my, kteří jsme se aspoň zdánlivě přiblížili bezpečnostní situaci v České republice, dobře víme, že bezpečnost České republiky stojí a padá se spojeneckými závazky. Že bezpečnost občanů České republiky v době války proti terorismu stojí a padá s předáváním rychlých a důvěryhodných zpravodajských informací. A každý z nás si umí představit, jak po tomto výroku pana ministra spravedlnosti budou naši spojenci ochotni nám rychle dávat včasné a přesné zpravodajské informace. Protože pan ministr Pelikán se seznámil se skutkem, že ten člověk je ve Spojených státech obžalován z terorismu, z přípravy atentátu členů americké administrativy, z obchodu se zbraněmi, které chtěl dodávat nelegálním teroristickým strukturám. Z toho je obžalován. S tím se pan ministr Pelikán seznámil a rozhodl se, že toho člověka nevydá!

Jakou si myslíte, že to bude mít odpověď? Oficiálně, jak říkal pan poslanec Chalupa v několika zpravodajských relacích a musel jsem se hodně smát. Protože váš pan poslanec Chalupa říkal: No, co těm Američanům zbývá? My jsme s nimi spojenci, my jsme s nimi na jedné lodi. Oni dál budou muset s námi spolupracovat.

Vážně si to myslíte? Vy, kteří máte IQ alespoň nad 100?

Co udělají naši spojenci? No formálně pro ně dál budeme spojenci, akorát, že už nám nebudou nic říkat! Protože nemohou riskovat, že něco z Bezpečnostní rady státu, z bezpečnostních služeb, odevšad ta informace vyteče. Protože nemohou riskovat, že když se na nás obrátí, ať tady zadržíme teroristu, že ho sice zadržíme, ale pak ho nevydáme! To radši počkají, až z té Prahy odjede do Budapešti a poprosí Maďary.

Tohle vy jste všechno udělali. A tím důsledkem bohužel není nic jiného než zhoršení bezpečnostní situace každého občana v České republice. Všech deseti milionů.

Každý z nás se po tomto vašem diletantismu, po této vaší naprosto mimořádné, neskutečné mezinárodní ostudě, po této vaší neschopnosti starat se o bezpečnost občanů České republiky, každý z nás se nutně musí cítit méně bezpečně! Zcela oprávněně! Protože vy jste vystavili občany České republiky v zahraničí riziku lovu.

A vy jste snížili bezpečnost občanů České republiky na území České republiky, protože jste svým skandálním chováním vůči spojencům omezili zpravodajské informace, které jsou alfou a omegou naší bezpečnosti. Toho jste se dopustili! Ničeho menšího.

Jestli stát má nějakou povinnost, tak věřte, že to není větší nebo menší míra přerozdělování, zajištění důchodů, sociálních dávek. Samozřejmě, je to nějaká jeho práce, ale ta prvořadá povinnost je zajištění bezpečnosti jeho občanů. Tady vy jste kardinálně, totálně, absolutně selhali. A v okamžiku, kdy nechceme nic jiného než tohle zařadit jako bod na jednání Poslanecké sněmovny - vracím se na začátek svého projevu - jako toho shromáždění, které má být projevem největší vůle lidu, tak vy se o tom vůbec nechcete bavit. To ty lidi přece vůbec nezajímá. My bychom se rádi bavili o EET nebo o mateřských školkách. O něčem, co je podle vás opravdu důležité.

Ne, my vám říkáme, pro nás je důležitá bezpečnost občanů České republiky, kterou vy jste bezprecedentně ohrozili! A jestliže jste se dopustili té zpupnosti, té arogance, té naprosto nepochopitelné ignorace, že jste se o tom odmítli bavit na této schůzi, pak nám nezbývá nic jiného, než že poslanci TOP 09 ještě dnes dají na stůl žádost o svolání mimořádné schůze se svými 26 podpisy. A pevně doufáme, že těch dalších alespoň 14 odpovědných se najde. Z tohohle se, pane premiére, prostě musíte zodpovídat! Nejenom Poslanecké sněmovně, ale celé veřejnosti. A budete se divit: my vás ani nechceme moc dusit na to, jak se to mohlo stát. Je to neskutečný průšvih a nemělo se to stát. Ale to věříme, že se dokážete svými vlastními institucemi k tomu dobrat. Ale to, co nás zajímá především, není, jak se to mohlo stát a komu za to bude uříznuta hlava. Ona jedna zelená hlava bude nahrazena druhou zelenou hlavou a nic moc se nezmění. Ale my od vás chceme slyšet, pane premiére, co uděláte pro to, abyste minimalizoval škody, kterých jste se dopustili jako vláda na bezpečnosti občanů České republiky. Protože těch jste se dopustili! To se stalo! Každý z nás se ode dneška logicky musí cítit méně v bezpečí. A vy byste měli udělat všechno pro to - to nemůžete úplně napravit, to je nenapravitelná škoda, co jste udělali. Ale můžete to minimalizovat. A my od vás chceme slyšet, jak to budete minimalizovat. A jestli to neuslyšíme na této řádné schůzi, což pokládám za neskutečnou aroganci poslanců vládní koalice, tak to prostě budeme muset slyšet na schůzi mimořádné.

Děkuji za pozornost. (Potlesk za lavic TOP 09.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…