Kaňkovský (KDU-ČSL): Co chybí českému zdravotnictví – peníze či lidé? Anebo obojí?

01.05.2016 15:18

Již delší dobu jsme v naší zemi svědky nevyhlášené války mezi ministerstvem financí a ministerstvem zdravotnictví, v níž zejména z resortu střežícího státní finance padají silná vyjádření.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Co chybí českému zdravotnictví – peníze či lidé? Anebo obojí?
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Jedním z nich jsou slova, přirovnávající české zdravotnictví k „černé díře“. Přiznám se, že jako lékaře, který má bytostný vztah k nemocnicím Kraje Vysočina, mne podobná slova vždy nadzvednou ze židle. Nikoliv z toho důvodu, že bych byl přesvědčen, že se ve zdravotnictví nemá šetřit.

Také si nemyslím, že bychom už neměli hledat další možnosti, jak snížit náklady v nemocnicích. Jako bývalý ředitel nemocnice s rozpočtem více než tři čtvrtě miliardy dobře vím, že hledání úspor je nekonečný proces a neměli bychom na něj rezignovat ani ve chvíli, kdy si již myslíme, že šetříme úplně ve všem. Mně však bytostně vadí velkohubá prohlášení, která nejsou podložena žádnými objektivními rozbory -prostě si jenom někdo myslí, že se v českém zdravotnictví peníze ztrácejí. Jistě najdeme nemálo příkladů, kdy tomu tak skutečně bylo a je, ale zkratkovité zobecnění jenom polarizuje už tak dost napjatou situaci v našem zdravotnictví.

Tím nejvážnějším problémem, které zasáhlo české zdravotnictví, Kraj Vysočina nevyjímaje, je totiž narůstající deficit zdravotnického personálu a to nejen v nemocnicích. Chybí nám lékaři, chybějí nám zdravotní sestry atd. A kdo jenom trochu načichl ke zdravotnické profesi, tak dobře ví, že sebehezčí nemocnice je bez lidského potenciálu k ničemu. Je tedy navýsost důležité, aby všechny zainteresované strany, včetně znesvářených ministerstev, zakopaly válečnou sekyru a začaly intenzivně hledat řešení personální vyprahlosti nemocnic i ambulantní sféry.

A Kraj Vysočina nemůže zůstat stranou, byť žádná jednoduchá řešení nejsou na obzoru. Pomoci může třeba tím, že najde další motivační prvky pro budoucí lékaře a zdravotní sestry, aby neodcházeli pracovat do větších měst či do zahraničí, ale bylo pro ně lákavé pracovat na Vysočině. Jako jednu z možností vidím stipendia pro studenty posledních ročníků lékařské fakulty, jak jsem zmínil na posledním jednání krajského zastupitelstva. To ale je jenom střípek z úkolů, které nás v tomto ohledu čekají. 

Vít Kaňkovský
zastupitel Kraje Vysočina
poslanec a místopředseda Výboru pro zdravotnictví PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.