Klega (SZ): Od znečišťovatelů očekáváme slušné a spravedlivé chování

17.07.2016 17:16

Odkud pochází prach a další škodliviny v ovzduší na území Vratimova? Právě to se chystají v nejbližší době zjistit jeho obyvatelé. Vratimov v této záležitosti zastupuje právník Jiří Klega, předseda ostravské Strany zelených.

Klega (SZ): Od znečišťovatelů očekáváme slušné a spravedlivé chování
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

V nejbližších dnech se chystá oslovit huť ArcelorMittal Ostrava, která se nachází poblíž a patří k velkým znečišťovatelům ovzduší.

„Dáme znečišťovatelům pár dní, zda najdou v sobě slušnost a přijdou sami s nabídkou spolupráce. Pak budeme postupovat formální cestou. Nepožadujeme omezení provozu, požadujeme revanžování újmy, kterou znečišťovatelé způsobují lidem v zasažených oblastech Ostravy a Vratimova, zatímco svou činností generují obrovský zisk. Nepožadujeme nic víc, než slušné a spravedlivé chování. Rovněž máme obavy, že všechna zařízení, která mají v provozu eliminovat emise, nejsou řádně udržována. Pak samozřejmě nemohou fungovat a nečistoty se dostávají do ovzduší,“ uvádí advokát Jiří Klega ze Strany zelených.

Mgr. Jiří Klega (SZ)

Straně zelených v Ostravě se rozhodně nejedná o utlumení těžkého průmyslu v tuto chvíli. K útlumu bezpochyby dojde ze zcela jiných důvodů, které nikdo tady neovlivníme, ale to je jiná debata. Nicméně je to jednoduché. Pokud si na zahradě postavíte dílnu, v ní budete podnikat, vydělávat, ale sousedovi budete na pozemek pouštět nečistoty a zápach a prach, úřady vás ihned pokutují a následně zakáží provoz. Nicméně pro velké podniky toto neplatí.

Když stávající vlastník kupoval hutě, dobře věděl, jaké jsou zde nedostatky, a měl s tím počítat. A argument, že to nejde nebo že by pak zkrachovali či museli propouštět je lichý a má jen strašit lidi. Naopak kvůli špatnému ovzduší region přichází o nové investice a nová pracovní místa. A je otázkou, jak dlouho bude těžký průmysl zaměstnavatelem, než půjde bohužel do kytek – a všichni víme, že to je bohužel neodvratitelné.

„Buď se s tím smíříme a připravíme region na následky předem nebo čekejme katastrofu v podobě tisíců nezaměstnaných a zvýšenou kriminalitu už tak kriminalitou zatíženého regionu“, upozornil na závěr Mgr. Jiří Klega (SZ).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…