Klimpl (ODS): Pardubice rok po komunálních volbách

23.11.2015 11:10

Co se povedlo a co ne, největší úspěchy a největší slabiny koalice a vedení města?

Klimpl (ODS): Pardubice rok po komunálních volbách
Foto: ODS
Popisek: zastupitel města Pardubice Petr Klimpl

Jak se již stalo tradicí, před jednáním Zastupitelstva města Pardubice se scházíme s novináři, abychom jim sdělil předem náš postoj k bodům, které budou projednávány na jednání zastupitelstva. Z pohledu bodů programu jsou pro nás některé návrhy usnesení neakceptovatelná, k některým máme doplňující otázky a některé návrhy usnesení podpoříme.

Dnešní setkání s novináři a zástupci sdělovacích prostředků má však ještě jeden důvod. Tím zhodnocení nového vedení města Pardubice rok po komunálních volbách.

Celkový dojem z činnosti koalice po roce vládnutí je hodně rozpačitý, obdobně jako vedení města v minulém období ji chybí větší tah na branku. Pokud bych hodnotil jako ve škole, tak bych dal známku 3-.

Novému vedení města se podařilo dokončit (byť někde s velkými problémy) rozpracované projekty IPRM - Park na špici, Třída Míru i Tyršovy sady. S pozitivní reakcí veřejnosti se setkalo zlevnění jízdného pro děti v MHD (ale tady je nutno ještě počkat na ekonomické vyhodnocení tohoto opatření).

Z věcí, které byly v předvolební kampani či v koaliční smlouvě resp. v programovém prohlášení rady, se řada bodů, které mohly již být řešeny, je zatím ve fázi slibů (jako příklad uvádím dodržování zásady přebytkového, minimálně však vyrovnaného městského rozpočtu; provedení analýzy majetku města a přehodnocení jeho rozsahu; při přijímání dotačních prostředků upřednostňování projektů, které nejsou náročné na následné provozní výdaje nebo u nichž je přínos pro většinu občanů města; upřednostňování veřejné dopravy (MHD) vyhrazováním pruhů, prohloubení spolupráce s veřejností při tvorbě strategického plánu města; prosazování rozvojového územního plánu; transparentní hospodaření s veřejnými prostředky prostřednictvím zveřejňování smluv a zadávání veřejných zakázek; provedení auditu fungování společností s majetkovým podílem města).

Pro mne bylo ale velkým zklamáním, že nebyl dodržen slib, že koaliční partneři ve vedení města budou prosazovat obsazování pozic do jednotlivých orgánů na základě odborných znalostí, zkušeností a osobnostních kvalit jednotlivých uchazečů. Jak se ukázalo, takoví uchazeči byli jen na soupisce koalice a nikdo jiný neměl šanci. Demokratické principy, které byly v této oblasti ve městě dlouhodobě zavedeny, tak vzaly za své.

Ing. Petr Klimpl
zastupitel města Pardubice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…