Kobza (SPD): Pár poznámek k výročí počátku německé okupace českých zemí

17.03.2021 8:36

Snahy o přepisování dějin a o relativizaci zločinů německého nacismu nabírají na síle.

Kobza (SPD): Pár poznámek k výročí počátku německé okupace českých zemí
Foto: SPD
Popisek: Jiří Kobza, poslanec za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Je členem zahraničního výboru a místopředsedou výboru pro životní prostředí

Naposledy v podání „historičky“ Markéty Pekarové Adamové, předsedkyně TOP 09, která v souvislosti s okupací českých zemí Německem v letech 1939 až 1945 hovoř dokonce o jakémsi „autonomním protektorátu“. Je to drzost a nestydatost.

Kdo zapomene na svou minulost, je nucen si ji znovu prožít

V čele skupiny poslanců hnutí SPD jsem na začátku minulého roku vypracoval a předložil novelu Zákona o státních svátcích. Stěžejním cílem tohoto návrhu je (konečně už!) také zahrnout mezi významné a památné dny českého státu 15. březen, jakožto Den památky obětí okupace českých zemí nacistickým Německem. Současně jsme též navrhli přejmenovat jiný, již stávající, český památný den, 18. červen - označovaný nyní jako Den hrdinů druhého odboje (a spojený s epochálním činem československých parašutistů v roce 1942, s likvidací kata českého národa Reinharda Heydricha) - na Den hrdinů odboje proti okupaci českých zemí Německem.

Považuji za naprosto neomluvitelné, že dosud nejsou počátek, příčiny a zásadní průvodní jevy a dopady nejtragičtější etapy moderních českých dějin, to znamená nacistické okupace a hrůzovlády v letech 1939 - 1945 na území republiky - okleštěném v důsledku mnichovské zrady západních "spojenců" - přesně pojmenovány a zařazeny mezi významné dny naší země. Dokonce v posledních letech nejsou ani prakticky veřejně připomínány. Přesně v duchu známé teze, že kdo zapomene na svou minulost, je nucen si ji znovu prožít.

Je nepřijatelné, aby se na toto období ztráty svobody a státní suverenity a plošného a cíleného německého teroru a vyvražďování občanů České republiky, zapomnělo. V období nacistické okupace bylo vyvražděno minimálně 350 000 Čechoslováků, další desetitisíce občanů zemřely následně, v důsledku válečných útrap, věznění apod. 8200 Čechů bylo na území tzv. Protektorátu popraveno na 70 tisíc českých Židů zahynulo, rukama Němců, v koncentračních táborech. Dále je nutné neustále zdůrazňovat, zejména pro ty, kdož veřejně (a nepravdivě) píší a hovoří o bojácných kolaborujících „čecháčcích“, že jen v domácím odboji zahynulo během německé okupace sto tisíc Čechů!

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

I proto musí být 15. březen jednoznačně a trvale připomínán - jako věčná památka těchto hrdinů a jejich obětí a jako vyjádření naší vděčnosti – za to, že oni zemřeli, abychom my mohli žít. A to tím spíše, že Zákon o státních svátcích již řadí mezi významné dny 27. červen jako Den památky obětí komunistického režimu i 21. srpen coby Památný den obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy.

V tomto kontextu je až neuvěřitelné, že, s ohledem na úctu k historické pravdě, v zákoně již dávno, 15. březen nefiguruje. Je to náš ohromný dluh vůči našim předkům i potomkům.

Proti falšování dějin!

Dalším důvodem pro navrhovanou změnu zákona je pak také stále viditelnější (a nepřípustná) snaha o přepisování dějin, zejména pak tendence směřující k relativizaci viny za druhou světovou válku a za škody napáchané německými nacisty na české zemi a českých lidech. Ruku v ruce s tím v určité části společensko-politického a mediálního spektra kráčí adorace pronacistických elementů typu banderovců a vlasovců - a tlak na likvidaci památníků osvoboditelů Československa od nacistické okupace.

Veřejným prostorem prochází kampaň snažící se nás, a zejména naši nejmladší generaci, přesvědčit o tom, že německá okupace českých zemí byla jen jednou ze standardní dějinných epizod, která náš stát postihla a která v podstatě nebyla ničím výjimečným. A že například období tzv. socialismu bylo něčím nesrovnatelně horším.

Čeští občané, vojáci i civilisté prokázali tváří v tvář nacistické okupaci mimořádné hrdinství a odvahu. V zahraničí i v domácím odboji, kde byla situace nejtěžší a kde se za účast v něm platilo životem. I proto považuji navržené změny Zákona o státních svátcích za nesmírně důležité a klíčové pro naši národní paměť. A bude nanejvýš zajímavé a poučné sledovat, jak se k nim při hlasování v Poslanecké sněmovně a v Senátu postaví každý jeden zákonodárce.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Jiří Kobza

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.