Kocmanová (Piráti): Témata ženského reprodukčního zdraví běžně stávají na okraji zájmu

11.03.2024 6:23 | Tisková zpráva

Témata menstruace, antikoncepce a endometriózy se týkají téměř poloviny populace. Přesto se o nich na veřejnosti mluví jen zřídkakdy. „Tato témata běžně stávají na okraji zájmu, nebo na ně nikdy není ten správný čas. Proto jsem se rozhodla ten správný čas udělat a uspořádat k nim kulatý stůl na téma ženského reprodukčního zdraví,“ uvedla k důvodům pro pořádání akce poslankyně a první místopředsedkyně Pirátů Klára Kocmanová.

Kocmanová (Piráti): Témata ženského reprodukčního zdraví běžně stávají na okraji zájmu
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Akci zaštítily vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a poslankyně Martina Ochodnická (TOP 09) a Michaela Šebelová (STAN). Vystoupila řada odbornic a odborníků, kteří společně sdíleli data a zkušenosti z praxe. Navrhovali také možná řešení, například možnost částečného hrazení antikoncepce nebo dostupnost menstruačních potřeb na školách a dalších místech. Shoda byla také na zásadním významu prevence. Zúčastněné poslankyně deklarovaly, že budou tato témata ve Sněmovně nadále prosazovat.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49993 lidí

„V pátek byl Mezinárodní den žen. A když jsem přemýšlela, co bych si k této příležitosti nejvíc přála, došlo mi, že to opravdu není květina, ale debata a společné hledání řešení témat, která se týkají vlastně všech žen. Mám proto velkou radost, že se povedlo tento kulatý stůl s pomocí kolegyň z dalších stran a pod záštitou Kláry Laurenčíkové, zmocněnkyně pro lidská práva, zorganizovat. Myslím, že nám všem setkání přineslo nové perspektivy a poznatky, které nám pomohou v dalším prosazování těchto témat do našich politik,” dodala Klára Kocmanová.

„Otevírat diskuzi například o endometrióze, nemoci, která byla dlouho opomíjena, považuji za zásadní. Odborná veřejnost i příjemkyně této péče díky tomu vědí o nemoci více, a daří se ji tak dříve diagnostikovat. Přesto vnímám, že co se obecně reprodukčního zdraví žen týče, potřebujeme citlivější zdravotní péči, ještě více prohloubit poznání, týkající se zdraví žen, nebo zlepšit dostupnost antikoncepčních a menstruačních potřeb,” řekla zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková.

„Ženské reprodukční zdraví je čím dál větším tématem. Své o tom vím i z vlastní zkušenosti. Je dobře, že se téma otevírá na různých platformách i v Poslanecké sněmovně ve spolupráci s odborníky i zástupci pacientských organizací,” řekla ke své účasti místopředsedkyně STAN Michaela Šebelová.

Kromě samotných političek se akce v Poslanecké sněmovně zúčastnily také zástupkyně organizace Sola pomáhá Lu Gregorová, Marika Mlčková a Irena Hůlová, Kristýna Bojić a Adéla Pospíchalová z organizace Člověk v tísni, Martina Sehnoutková z Endo Talks, lékař Lubomír Mikulášek a k prevenci vystoupil RNDr. Ondřej Májek (ÚZIS) a Nikol Pazderová za projekt Bellis.

Diskuze, sdílení informací a vzájemná výměna znalostí napříč pacientskými organizacemi, neziskovým sektorem a zástupkyněmi politiky tak vytvořila podnětné prostředí pro řešení celé řady témat ve spojitosti s reprodukčním zdravím žen, což může pomoci zlepšit životy žen v naší společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…