Kolaja (Piráti): Musíme ukončit nesmyslný geo-blocking v Evropě

04.12.2020 20:43

Evropská komise zveřejnila zprávu týkající se nařízení o geo-blockingu. Ten zamezuje lidem přístup k obsahu on-line v závislosti na jejich lokaci.

Kolaja (Piráti): Musíme ukončit nesmyslný geo-blocking v Evropě
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Jinými slovy vytváří územní omezení, která občanům zabraňují sledovat videa, poslouchat hudbu, číst e-knihy nebo hrát hry. Jde tedy o zcela zásadní téma v době současné světové pandemie. Původní legislativa, která by měla být upravena, vešla v platnost v roce 2018. Místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja volá po zrušení takového blokování obsahu už dlouhou dobu.

„Zejména v době světové pandemie, kdy fungování společnosti závisí na službách on-line, je geo-blocking vážný problém. Každý by měl mít právo na informace na Internetu, a to bez jakékoliv diskriminace na základě národnosti, jazyka či aktuální lokace,“ uvedl Marcel Kolaja.

„Dobrou zprávou je, že se, dle zprávy Komise, množství blokovaného obsahu v závislosti na místě snižuje. V každém případě musíme zabránit blokování obsahu kvůli copyrightu. To je přesně důvod, proč potřebujeme důkladnou reformu copyrightu, kterou zákonodárci v minulém funkčním období nedokázali provést správně,“ doplňuje Kolaja.

„Je jasné, že v této oblasti potřebujeme kvalitní legislativu. Firmy nemohou vyřešit tento problém samy,“ dodává Kolaja. „Jelikož v rámci zprávy budou probíhat konzultace, veřejnost bude moci vyjádřit svá stanoviska k tématu geo-blockingu. Podobný postup sám vřele doporučuji,“ uzavírá Kolaja.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.