Kolovratník (ANO): Důvěra finské společnosti je založena na důvěře v instituce

20.09.2019 7:37

Postřehy na facebookovém profilu z návštěvy ve Finsku.

Kolovratník (ANO): Důvěra finské společnosti je založena na důvěře v instituce
Foto: Archiv Martina Kolovratníka
Popisek: Martin Kolovratník

Tři, dva, jedna... začínáme! Dobré ráno, milí odběratelé... Nebojte se. Ne, nezměnil jsem profesi. Jak už ale víte, jsem s mediálním výborem ve Finsku, kde nabíráme podněty a posloucháme zkušenosti této skandinávské země s médii.

Rád bych se ještě vrátil k ministerstvu dopravy a komunikací, které je podle mě dost zajímavé. Pod tohle ministerstvo totiž spadá nejen doprava, ale také celá oblast telekomunikací. Finové tyto dvě oblasti spojili z prostého důvodu. Berou je totiž jako komplex služeb, které musí mít občan zajištěné a dostupné.

Včera jsme ale narazili na další dobré příklady, které jsou k nám ale těžko přenositelné. Ilustračně mohu zmínit třeba zdejšího regulátora TRAFICOM. Ten kromě licencí na vysílače kontroluje například i hospodaření veřejnoprávního vysílatele YLE.

Znovu narážíme na rozdíl, který těžko změníme. DŮVĚRA V INSTITUCE. Důvěra finské společnosti je založena na důvěře v instituce, na vzájemném respektu a diskuzi. Kromě toho ale taky Finy stmeluje společná hrozba v podobě Ruska. Včera jsem tu psal o hybridních hrozbách, takže se mrkněte o jeden status níže.

Včera jsme navštívili i soukromou televizi MTV3. Nejedná se ale o tu světoznámou hudební stanici, kterou pravděpodobně všichni známe. V tomto případě soukromá televize zajišťuje velmi profesionální a úspěšné zpravodajství. V Česku bychom něco podobného hledali marně, žádná soukromá televize nic takového nedělá.

Problémem však je, že veřejnoprávní televize působí také na internetu a rozšiřuje své aktivity do řady dalších oblastí. Říkají, že pokud určitý trh posluchačů a diváků odebere veřejnoprávní médium společně se sociálními sítěmi a vyhledávači, pak nebudou mít žádnou „ekonomiku“ a mohou dokonce zkrachovat. V konečném důsledku to neznamená nic jiného, než že dojde ke zúžení nabídky pro diváky a samozřejmě kvůli tomu už nebude široké spektrum názorů a mediálních programů. Přiznávám, že i já tuto skutečnost vnímám jako hrozbu, kterou bychom měli odpovědně prodiskutovat i u nás.

Nevěnovali jsme se ale pouze jenom televizi. Dalším tématem byla profesionální čest, etika a seberegulace místních novinářů. Finští mediální odborníci si nedokážou představit, že by se zde respektovaný a nezávislý novinář vyjadřoval hanlivě k jakémukoliv politikovi na sociálních sítích. Tím by se zdiskreditoval u všech diváků. A jak je to u nás? Stačí se podívat třeba na profil Marka Wollnera z ČT a hned budete mít jasno… Ano, i tohle jsou věci, které si zaslouží naši diskuzi, vzájemné předkládání argumentů a snahu o rozumné řešení, co říkáte?

A jak se říká, to nejlepší na konec, takže to dnešním „reportem“ zakončím pozitivně. Viděl jsem tady několik celodřevěných budov. Vážně, a dokonce měly několik pater. Dřevo je podle mě inspirativní materiál a chci slyšet Váš názor. Myslím, že bychom v Pardubickém kraji měli být více ambiciózní. Chci, abychom postavili podobnou budovu i u nás v Pardubicích, která bude sloužit jako místo pro přednášky, diskuze, konference, ale třeba i jako prostor pro setkávání nebo místo, kde vzniknou malometrážní byty pro seniory s potřebnou pomocí. Budu moc rád, když mi na tento nápad napíšete svůj názor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.