Kolovratník (ANO): Důvěra finské společnosti je založena na důvěře v instituce

20.09.2019 7:37

Postřehy na facebookovém profilu z návštěvy ve Finsku.

Kolovratník (ANO): Důvěra finské společnosti je založena na důvěře v instituce
Foto: Archiv Martina Kolovratníka
Popisek: Martin Kolovratník

Tři, dva, jedna... začínáme! Dobré ráno, milí odběratelé... Nebojte se. Ne, nezměnil jsem profesi. Jak už ale víte, jsem s mediálním výborem ve Finsku, kde nabíráme podněty a posloucháme zkušenosti této skandinávské země s médii.

Rád bych se ještě vrátil k ministerstvu dopravy a komunikací, které je podle mě dost zajímavé. Pod tohle ministerstvo totiž spadá nejen doprava, ale také celá oblast telekomunikací. Finové tyto dvě oblasti spojili z prostého důvodu. Berou je totiž jako komplex služeb, které musí mít občan zajištěné a dostupné.

Včera jsme ale narazili na další dobré příklady, které jsou k nám ale těžko přenositelné. Ilustračně mohu zmínit třeba zdejšího regulátora TRAFICOM. Ten kromě licencí na vysílače kontroluje například i hospodaření veřejnoprávního vysílatele YLE.

Znovu narážíme na rozdíl, který těžko změníme. DŮVĚRA V INSTITUCE. Důvěra finské společnosti je založena na důvěře v instituce, na vzájemném respektu a diskuzi. Kromě toho ale taky Finy stmeluje společná hrozba v podobě Ruska. Včera jsem tu psal o hybridních hrozbách, takže se mrkněte o jeden status níže.

Včera jsme navštívili i soukromou televizi MTV3. Nejedná se ale o tu světoznámou hudební stanici, kterou pravděpodobně všichni známe. V tomto případě soukromá televize zajišťuje velmi profesionální a úspěšné zpravodajství. V Česku bychom něco podobného hledali marně, žádná soukromá televize nic takového nedělá.

Problémem však je, že veřejnoprávní televize působí také na internetu a rozšiřuje své aktivity do řady dalších oblastí. Říkají, že pokud určitý trh posluchačů a diváků odebere veřejnoprávní médium společně se sociálními sítěmi a vyhledávači, pak nebudou mít žádnou „ekonomiku“ a mohou dokonce zkrachovat. V konečném důsledku to neznamená nic jiného, než že dojde ke zúžení nabídky pro diváky a samozřejmě kvůli tomu už nebude široké spektrum názorů a mediálních programů. Přiznávám, že i já tuto skutečnost vnímám jako hrozbu, kterou bychom měli odpovědně prodiskutovat i u nás.

Nevěnovali jsme se ale pouze jenom televizi. Dalším tématem byla profesionální čest, etika a seberegulace místních novinářů. Finští mediální odborníci si nedokážou představit, že by se zde respektovaný a nezávislý novinář vyjadřoval hanlivě k jakémukoliv politikovi na sociálních sítích. Tím by se zdiskreditoval u všech diváků. A jak je to u nás? Stačí se podívat třeba na profil Marka Wollnera z ČT a hned budete mít jasno… Ano, i tohle jsou věci, které si zaslouží naši diskuzi, vzájemné předkládání argumentů a snahu o rozumné řešení, co říkáte?

A jak se říká, to nejlepší na konec, takže to dnešním „reportem“ zakončím pozitivně. Viděl jsem tady několik celodřevěných budov. Vážně, a dokonce měly několik pater. Dřevo je podle mě inspirativní materiál a chci slyšet Váš názor. Myslím, že bychom v Pardubickém kraji měli být více ambiciózní. Chci, abychom postavili podobnou budovu i u nás v Pardubicích, která bude sloužit jako místo pro přednášky, diskuze, konference, ale třeba i jako prostor pro setkávání nebo místo, kde vzniknou malometrážní byty pro seniory s potřebnou pomocí. Budu moc rád, když mi na tento nápad napíšete svůj názor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách