Kolovratník (ANO): Prezidentova čísla při návštěvě kraje? „Mírně“ pokroucená realita

04.02.2015 17:50

Podle prvních propočtů by prý Pardubický kraj měl letos získat téměř 300 milionů korun na opravu poničených silnic II. a III. tříd.

Kolovratník (ANO): Prezidentova čísla při návštěvě kraje? „Mírně“ pokroucená realita
Foto: ANO.cz
Popisek: Martin Kolovratník

V minulém týdnu navštívil Pardubický kraj prezident Miloš Zeman. O programu návštěvy již bylo napsáno dost, stejně jako o hrách s červenými a zelenými kartami v jeho okolí. Sám jsem se zúčastnil prezidentského obědu s poslanci a senátory.

Mýlí se prezident, poradci či novináři?

Zaujala mě však naprosto zcestná a překroucená informace, která proběhla médii a které si nikdo nevšiml.

Když se při debatách s občany prezident Zeman dostalk dopravě a klíčové silnici R 35, opakoval neustále, že Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) nedokázal na dopravní stavby vyčerpat 80 miliard korun. A že prezident požádal ministra financí, aby tyto peníze přesunul krajům.

Buď se pletou prezidentovi poradci, prezident sám a nebo informaci zkreslili přítomní novináři.

Nevyčerpáno je 12 až 15 miliard

Jako místopřeseda dozorčí rady SFDI a zároveň Hospodářského výboru Sněmovny mám tato čísla denně na stole – a mohu zodpovědně prohlásit, že vše je jinak!

Takže jak je to s financemi na dopravu ve skutečnosti? Uvedená částka přes 80 miliard korun byl celkový plánovaný rozpočet SFDI pro rok 2014. Tato částka obsahuje jak národní zdroje, tak financování z evropských fondů.

Podle prvních odhadů se v roce 2014 nepodařilo vyčerpat něco kolem 12 až 15 miliard. A to je ta správná částka, ze které vychází plán na podporu jednotlivých krajů!

V Hospodářském výboru jsme během letošního podzimu připravili program financování a společně s ministrem dopravy (MD) Danem Ťokem jsme v těchto dnech dopočítali přesnou částku.

Skvělá zpráva pro Pardubický kraj

Pro Pardubický kraj je to skvělá zpráva! V první polovině letošního roku uvolníme na opravu poničených silnic II. a III. tříd mnohem vyšší částku, než se původně čekalo. MD bude mít připraveno celkem 4,4 miliardy korun.

S ostatními poslanci jsme se shodli na tom, že spravedlivé bude rozdělit tuto částku v poměru podle délky silniční sítě jednotlivých krajů.

Kraj by měl získat téměř 300 milionů

Podle mých prvních propočtů by tak Pardubický kraj měl získat téměř 300 milionů korun!Jedná se o částku, která se ještě bude zpřesňovat a kterou definitivně schválíme na vedení SFDI 27. ledna.

Už dnes ale víme, že na opravu zničených silnic v našem kraji bude mnohem víc peněz, než tomu bylo dosud. Zbývá doufat, že zodpovědní pracovníci na krajské správě silnic budou připraveni a začnou opravovat efektivně, rychle a účelně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Malý (Trikolora): Chcete v ČR chalífát?

10:14 Malý (Trikolora): Chcete v ČR chalífát?

Pro ty, kteří Trikoloru neoprávněně nálepkují, že jsme náckové, že jen strašíme migrací: V Německu j…