Konečná (KSČM): Hořká polská pilulka by neměla otrávit, ale poučit

30.10.2015 11:31

Velice mě mrzí voličské upozadění levice v polské parlamentní politice. Trápí mě ale také to, jak velkým krokem zpět může být triumf ultrakonzervativců v oblasti občanských práv a v lidskoprávních tématech. Nikoliv náhodou vedlo Právo a spravedlnost (PiS) zdánlivě paradoxní protiuprchlickou kampaň. O Polsko přitom uprchlíci nejeví zájem, nejde ani o zemi, přes niž by putovali jinam. Navíc sami Poláci jsou terčem útoků za ekonomickou migraci ve Velké Británii. Tvůrcům kampaně PiS bylo však jasné, že populistické strašení uprchlíky přebije jiná témata, která by voliči na levici odmítli.

Konečná (KSČM): Hořká polská pilulka by neměla otrávit, ale poučit
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

PiS se rovněž podařilo zaujmout sociálním programem, který prakticky vykradli levici, a proti tomu nelze říci nic. Získali by na tom polští pracující, důchodci i rodiny. Domnívám se ale, že sociální program i strašení uprchlíky byla jen volební lákadla. Právo a spravedlnost jsou především stranou, která zásadně odmítá odluku církve od státu. Je rozhodně proti tomu, aby se žena či partneři mohli i ze zásadních důvodů rozhodnout pro potrat.

Odmítá například také umělé těhotenství. Lidé s homosexuální orientací se zas mohou obávat doby temna. PiS je politickou představitelkou toho, co Čechům na katolicismu dlouho vadí, což bylo nepřeslechnutelné při prosazení církevních restitucí v České republice pravicovou vládou proti vůli občanů. Děsivé jsou také úvahy představitelů PiS nad změnou ústavy po vzoru Maďarska a oslabování občanských svobod. Přitvrzení zahraniční protiruské politiky Polska bude rovněž způsobovat problémy v Evropě při snaze o domluvu s Ruskem.

Obezřetnost je tedy na místě. Z hořkého výsledku polských voleb by se měla poučit nejen polská levice. Protože i u nás mohou vyrůst populistická hnutí, která si přivlastní sociální témata a budou vytlačovat levicové strany.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…