Konečná (KSČM): Řecko opět na pranýři

08.02.2016 12:09

Řecko se opět po nějaké době dostává do titulků novin kvůli neschopnosti hlídat své hranice. Stává se tak poslední roky takovým otloukánkem Evropy.

Konečná (KSČM): Řecko opět na pranýři
Foto: Archiv Kateřiny Konečné.
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná.

Ne, že by Řecko nebylo kritizováno oprávněně. Ovšem jako v předchozí kauze zadlužení a faktického bankrotu v tom není zcela svou vinou. Byli to politici v Německu, Švédsku a dalších zemích, kteří zvali migranty do svých zemí, a nabízeli jim sociální podmínky v zemích mimo Evropu nepředstavitelné a například lepší, než mají mnozí důchodci v České republice. Francie nechala na svém území vyrůst několikatisícové městečko u Calais, které nemá vůbec pod kontrolou a ani se o to nesnaží. Teď se ti samí politici rozčilují, že Řecko nehlídá své hranice.

Podívejme se také, jaký podíl na situaci mají evropští politici a instituce. Již loni v létě jsem kritizovala, že vysoká představitelka pro zahraniční věci Morgherini nedělá nic  - nejedná s transitními zeměmi o zastavení proudu migrantů přes jejich území. Od podzimu se na summitech EU jedná o migrační krizi a výsledek je nula. Evropská agentura Frontex, která má hlídat hranice EU, převáží uprchlíky na území Evropské unie. Jistěže nemůžeme z lidského hlediska nechat uprchlíky topit se ve Středozemním moři, ale toto je absurdní. Uprchlíci by měli končit zpět na území Turecka, jinak akce bude jen podněcovat další uprchlíky k tomu, aby se vydali na moře.

Kapitolu samu o sobě představuje Turecko, které cynicky nebrání uprchlíkům v tom, aby opouštěli jeho území, a vydírá Evropskou unii požadavky na velké finanční částky, aniž by dávalo záruky ochrany uprchlíků na svém území. Faktem je, že Řecko musí lépe střežit své hranice, a to případně s naší finanční či materiální pomocí, jinak bude muset odejít ze schengenského prostoru, ale evropští politici musí také splnit své domácí úkoly.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…