Konečná (KSČM): Viníkem vysoké nezaměstnanosti není jen krize

10.04.2015 21:17

O vysoké nezaměstnanosti se mluví zejména v souvislosti s krizí, která postihla celosvětovou ekonomiku. Rekordní hodnoty jsou hlavně v jihoevropských zemích, kde nezaměstnanost dosahuje běžně 25 procent a mezi mladými lidmi není výjimkou, že je každý druhý bez práce. Jako univerzální viník je označována právě zmiňovaná krize, avšak komentátoři a ekonomové by si měli v této souvislosti všimnout též faktu, že do těchto čísel zasahuje také nová vlna automatizace.

Konečná (KSČM): Viníkem vysoké nezaměstnanosti není jen krize
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

Díky ní mj. přibudou další bariéry mezi nízkopříjmovými a vysokopříjmovými skupinami. S novou vlnou automatizace přichází také růst produktivity práce, což by mělo vést k obnovení debat o zkrácení pracovní doby, avšak bez snížení výše odměny za práci. Myslím, že technika a nové technologie by měly sloužit všem lidem, a ne jen úzkému okruhu lidí, kteří na nich chtějí zbohatnout.

Zároveň je důležité dodat, že v této situaci, kdy Evropu postihuje taková míra nezaměstnanosti mladých, by měly být negovány všechny snahy o posouvání hranice pro odchod do důchodu. Asi máme všichni v živé paměti kroky i naší tehdejší pravicové vlády, která tohoto chtěla docílit. Je třeba se spíše zaměřit na to, jak zaměstnat mladé osoby a dát jim tak pracovní návyky. Nechtěla bych, aby se i v naší zemi tato generace označovala za ztracenou, jako je to u mládeže zmiňovaných jihoevropských zemí.

Jsem ráda, že zkrácení pracovního týdne, které KSČM prosazuje, nyní vnímají vážně i odborníci jako jeden z možných léků na nezaměstnanost. Před několika lety by to bylo nemyslitelné. Jak už jsem ale výše uvedla, nesmělo by to znamenat také zkrácení výdělku, aby nám skokově nevzrostla chudoba u pracujících občanů, která je už tak dost vysoká.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Konečná - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.