Konzervativní strana: Maďarsko - chceme jednání, ne šikanu!

01.02.2024 19:05 | Tisková zpráva

Konzervativní strana je nepříjemně překvapena záměrem cíleně zaútočit na hospodářskou stabilitu spojenecké země – Maďarska, o kterém v minulých dnech informovaly Financial Times.

Konzervativní strana: Maďarsko - chceme jednání, ne šikanu!
Foto: Redakce
Popisek: Logo Konzervativní strany

Ať už je autorem tohoto plánu kdokoli a bez ohledu na to, nakolik je míněn vážně, vyznívá jako „poslední varování“ a vytváří mezi spojenci zcela nepřijatelnou atmosféru. Vyzýváme proto vládu České republiky, aby veřejně ujistila vládu Maďarska, že naše země se na takovém postupu nebude podílet a v případě, že bude maďarské hospodářství plánovanému útoku vystaveno, poskytne Česká republika Maďarsku účinnou pomoc a podporu.

Konzervativní strana nesouhlasí s řadou postojů a kroků, které Maďarsko koná vůči Ukrajině a její obraně proti ruské agresi. Souhlasíme s tím, aby země EU, samy za sebe, nebo v rámci EU, všemožně Ukrajinu podporovaly. Konzervativní strana k podpoře Ukrajiny v minulosti opakovaně vyzývala. Naše apely, že je nutné poskytnout ukrajinským obráncům zejména moderní zbraně a munici a to dostatečně rychle a v co největším množství, byly naneštěstí vyslyšeny jen liknavě. Ukrajinu samozřejmě v její snaze o obnovení územní celistvosti jednoznačně podporujeme i nadále.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32491 lidí

Jak je však již dnes nepochybné, šikana Maďarska ze strany Evropské komise nemá primární příčinu v maďarském přístupu k ukrajinské otázce. Ve svém proslovu 17. ledna t.r. sama paní předsedkyně EK Ursula von der Leyen prohlásila, že finanční prostředky Maďarsku „jsou pozastaveny v zájmu práv LGBTQ, akademické svobody a práva na azyl“.

Konzervativní strana požaduje ze strany EU bezpodmínečný respekt k výlučné kompetenci členských států v morálně-kulturních otázkách, zejména pak těch souvisejících s rodinou. Pokud maďarská vláda nechce plnit pokyny progresivní levice ze zahraničí, a pokud je prosazování těchto ideologických požadavků podepřeno zmrazením finančních prostředků, které Maďarsku náleží, nezbývá maďarské vládě, než využívat k manévrování a vyjednávání těch prostředků, které ještě má k disposici: mezi nimi blokování pomoci EU Ukrajině. Vyjadřujeme zde přesvědčení, že okamžité zastavení šikany Maďarska ze strany EK a uvolnění příslušných prostředků by vedlo také ke změně maďarské posice v otázce finanční podpory EU Ukrajině. Zatím se však zdá, že než podpořit Ukrajinu, je pro EK důležitější vnutit do maďarských škol LGBT propagandu.

I kdyby vztah mezi zastavením šikany Maďarska, potažmo uvolněním finančních prostředků na jedné straně a posicí Maďarska vůči ukrajinské otázce na straně druhé nebyl tak přímočarý, jak se domníváme, nepochybujeme, že je to věc k vážnému jednání. A právě jednáním se mají mezi spojenci sporné body řešit. Nikoli pohrůžkou útokem na hospodářství spojeneckého státu.

Za Konzervativní stranu

Jan Kubalčík
předseda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…