Kováčik (KSČM): Když se chce, tak zpeněžit se dá naprosto všechno

14.07.2015 15:26

Zahraničí udiveně zvedá obočí nad požadavkem zaplatit poplatek za přejmenování náměstí v přístavním izraelském městě Haifě. Jaké bylo udivení izraelského velvyslance, když dostal dopis z nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 s výzvou na uhrazení poplatku za použití jména Václava Havla.

Kováčik (KSČM): Když se chce, tak zpeněžit se dá naprosto všechno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Totéž potkalo města, která umístila lavičky Václava Havla. V rámci údajné licenční smlouvy chce knihovna Václava Havla po místech, kde byly lavičky umístěny, 30 000 Kč + DPH. Ani letiště, které se v Praze také přejmenovalo, nedostalo jméno Václava Havla tak zcela zdarma. Dagmar Havlová prý „pouze“ získala možnost používat zdarma VIP služby, které se pohybují kolem 5 000 Kč na osobu a jeden let.

Trochu mne mrazí v zádech, aby se tohoto, ne zrovna podle mne důstojného vzoru, nechytili i potomci osobností vzhledem k tomu, že jejich jména nesou ulice a náměstí českých, moravských a slezských měst a obcí. Nelze se ani divit, že velvyslanec Izraele oponuje, člověk by totiž nečekal, co vše se dá zpeněžit. A tak věřme, že lidé, kteří něco dokázali, nebudou prostřednictvím svých potomků požadovat zaplatit za svá jména.

Možná bychom si měli všichni uvědomit, že kšeftovat s popularitou zemřelých není tou nejlepší cestou, jak uctít jejich památku, byť je to zdůvodňováno sebelíp. Navíc mám za to, že 30 000 Kč + DPH by města, která Havlovy lavičky umístila, byla zajisté schopna využít smysluplněji ve prospěch svých občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.