Kováčik (KSČM): Zemědělci začínají hospodařit podle nových pravidel

09.09.2020 4:31

Zemědělci to v poslední době rozhodně nemají lehké.

Kováčik (KSČM): Zemědělci začínají hospodařit podle nových pravidel
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Pavel Kováčik

Počasí si s námi doslova zahrává a měnící se klimatické podmínky působí výrazné problémy. Ať už se jedná o sucho, přívalové deště nebo intenzivní vítr. Velké plochy půdy dávají těmto živlům neomezenou moc. A tak ornou půdu odplavují prudké deště a v případě sucha ji sfoukává vítr. Málokdo ví, že centimetr orné půdy se přitom tvoří téměř sto let. Prudký déšť přitom dokáže odnést půdu z polí za pár minut. Pomalu a jistě se vracíme ke zkušenostem našich předků. A k tomu dospěla i nařízení vlády.

Zemědělci, pokud mají zájem pobírat dotace, ať už se jedná o přímé platby na plochu nebo podporu z programu na rozvoj venkova, musí nařízení dodržovat. Jedná se o návrat k rozdělení velkých ploch půdy a to pomocí větrolamů nebo remízků. Dalším velkým problémem je i eroze půdy. Stačí pár okamžiků a déšť nebo vítr odnesou pryč tolik potřebnou ornici. Větrná eroze je mnohdy horší nežli ta vodní. Jak si tedy pomoci?

Anketa

Vyhraje hnutí ANO krajské volby?

70%
14%
hlasovalo: 14780 lidí

Je to jednoduché, je třeba se vrátit k pestřejší a členitější krajině. Pomoci mohou pásy keřů nebo stromů či střídání plodin při pěstování. V poslední době se používají i různé zábrany srovnatelné s těmi, které se v zimě používají proti sněhu. Mnoho změn již nastává nyní. Různé dotační programy se snaží zemědělcům pomoci a jsou i motivací, aby dodržovali nová, prospěšná nařízení. Je možné o ně požádat na ministerstvu zemědělství, ale také na ministerstvu životního prostředí. Krajinné prvky jako jsou meze, větrolamy nebo remízky mohou zemědělcům pomoci při jejich realizaci k získání podpory až do výše sta procent.

V dnešní době všichni mimo jiné řešíme zvyšující se ceny potravin, ovoce a zeleniny. Při snaze pomoci všem, kteří se touto produkcí zabývají, se snad podaří v rámci několika let potravinovou soběstačnost navýšit. Pro mnohé z nás je nepředstavitelné, abychom dováželi ovoce a zeleninu, kterou lze v našich podmínkách běžně vypěstovat. Záleží především na nás spotřebitelích, jaké zboží budeme na pultech obchodů, a především supermarketů, vyžadovat. Ceny jablek jsou v současné době velmi horentní. Naděje na snížení jejich ceny je snad po letošní sklizni. Ale zdali k tomu a v jaké výši skutečně dojde, nedokážeme dnes odhadnout.

Předzvěsti dopadu šíření koronaviru na ekonomiku naši, ale i dalších států, nejsou příliš růžové. O to víc je třeba trvat na podpoře těch, kteří se zabývají produkcí domácích komodit, ale i jejich zpracováním. Jen tak totiž můžeme dojít k pozvolnému snižování cen a zmírnění zatěžování rodinných rozpočtů.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Ing. Pavel Kováčik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.