Kozumplíková (ODS): Rozum zůstává stát…

26.03.2015 21:47

Před cca deseti roky jsem byla členkou rady školy na území Prahy 3. Na jednom z prvních jednání jsme řešili žádost jakéhosi provozovatele bufetů, který chtěl zřídit jednu ze svých provozoven ve škole a chtěl svým sortimentem „zpestřit“ svačiny dětí.

Kozumplíková (ODS): Rozum zůstává stát…
Foto: Kozumplikova.cz
Popisek: Milena Kozumplíková

Zástupci rodičů a pedagogů byli nadšeni. Zástupci zřizovatele, čili radnice, nesouhlasili. Souhlasící členové rady na nás tehdy hleděli jako na Herodese. Ale byli jsme přehlasováni a panu řediteli, který není členem rady školy, bylo uloženo zrealizovat žádost obchodníka.

Po půl roce, na dalším jednání, se projednávala stížnost rodičů na to, že v sortimentu bufetu je velké množství sladkých a také drahých sušenek. Pan ředitel dostal opět úkol: zajistit omezení sladkostí. Připomínka zástupců radnice, že děti mají ve škole obědy, nikoli nezdravé, nad jejichž složením dohlíží výživová specialistka z odboru školství, bylo opět brána jako na názor dětem nepřející.

Uplynulo deset let. Ve speciálu TV zasedli dva senátoři, jeden ministr školství a jeden historik, a zabývali se „zásadní“ otázkou, jaké potraviny smějí být ve školních automatech.

Milý pane ministře: Žádné! Děti ráno doma dostanou snídani. Snad jim rodiče připraví svačinu nebo jim dají 20 korun, aby si ji mohli koupit. Svačinu si o hlavní přestávce snědí. Zapijí přineseným pitím, nebo je ve třídě kohoutek vodovodu. V poledne mají ve školní jídelně oběd.

Současná kampaň o nezdravém stravování ve školách je lživá. Je to snaha o vytvoření strašáku a zřízení dalších dohledových výživových orgánů, placených z našich peněz. Ve vesměs nových, velmi dobře vybavených kuchyních vaří kuchařky, které mají děti nejen rády, ale ony jim také dobře vaří. Pověsti o denně podávaném tuhém mase, knedlících a UHO jsou bohapustá lež.

A pan ředitel školy? Ten má přece jiné starosti než je dohlížení na sortiment sušenek ve školním bufetu! Škola má děti vzdělávat, do určité míry vychovávat a v našich zeměpisných šířkách za malý peníz jim dát v poledne najíst. (Podotýkám, že ceny obědů ve školách jsou velmi vstřícné a pokud by byly děti doma, přece by jim rodiče také dali najíst. Proč si tedy stále stěžují, že jsou obědy drahé? Nikoli, jsou hodně dotované!)

A tak po deseti letech nám, Herodesům z radnice, dává za pravdu i pan ministr školství. Vyřeší vše ale šalamounsky: nikoli zdravý rozum a náplň činnosti školy, ale zákon! Zákon bude upravovat, jaké sušenky se ve školách smějí prodávat. Kontrolovat to asi bude školní inspektor.

Poslanci v parlamentu by měli vzít rozum do hrsti, ujasnit si, od čeho máme školy, co je jejich náplní, a podobné zákony, předkládané ministerstvem pro sušenky, by měli smést ze stolu a zabývat se něčím prospěšnějším pro naši zemi. Je toho hodně a na nesmysly není čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…