Krautwurm (HPP 11): Když pozice obsadili, jak dál jednat nevěděli

11.12.2017 13:15

Radnice Prahy 11 vedená P. Jiravou nedokázala prosadit program zastupitelstva. Situace se stále zhoršuje a městská část je odsouzena k politice minulých let poznamenaných trestními kauzami, sledováním politiků a mediálním termínem Jihoměstské Palermo.

Krautwurm (HPP 11): Když pozice obsadili, jak dál jednat nevěděli
Foto: Hnutí pro Prahu 11
Popisek: Hnutí pro Prahu 11, logo.

33. jednání zastupitelstva na Praze 11 v prosinci 2017 dopadlo vpravdě neslavně. Skončilo totiž dříve, než začalo. Radnice nedokázala přesvědčit zastupitele o navrženém programu. Menšina ovládající radnici v čele se starostou P. Jiravou (ANO 2011) v prosazování svých cílů spoléhá na podporu širokého spektra stran, které byly vesměs v předchozím volebním období kritizovány Hnutím pro Prahu 11 (HPP11). A podpora je to nebývale pestrá: účelově se v hlasováních spojují komunisté s TOP 09, bývalí členové ODS, jejichž místní buňka byla zrušena pro ostudnou činnost D. Mlejnského, bývalého starosty trestně stíhaného, se zastupiteli, kteří se hlásí k ODS nyní a jen oni sami snad ví, kde je jejich buňka ODS vlastně registrována, a také se členy ČSSD, které vede též orgány v trestním řízení řešený zastupitel J. Belaník. Abych na někoho nezapomněl, musím pestrou společnost doplnit o dva přeběhlíky, kteří byli původně zvoleni za HPP11, ale příležitost tomu chtěla a tak se s hnutím rozešli a usedli rovnou na radnici. Uvedená společnost má tedy pohodlnou většinu 29 hlasů ve 45 členném zastupitelstvu. Popisovaná mocenská bramboračka vznikla po tom, co se předem připravovanými dohodami pánové Jirava a Urbánek (TOP 09) (oba kdysi členové ODS) domluvili s D. Mlejnským a s k Mlejnskému loajálními zastupiteli, že HPP11 z radniční koalice sestřelí. To se také ukázkově povedlo, vítězství bylo drtivé, všichni členové HPP11 byli odvoláni z radnice, téměř všichni také z dalších orgánů, tj. výborů, komisí rady, představenstev a dozorčích rad společností pod kontrolou městské části. Zkrátka taková politická noc dlouhých nožů.

Vzniklá situace se dá lakonicky charakterizovat slovy: když pozice obsadili, jak dál jednat nevěděli.

Za své vzalo původní koaliční programové prohlášení rady, v radničním časopisu Klíč se starosta Jirava nechal slyšet, že jej nahradil spiskem 11 bodů pro Prahu 11, ale i tam publikované programové body brzy přestal naplňovat, ba dospěl až k jejich pravému opaku, jako například v hospodaření s objektem Zahrady Opatov. I v dalších bodech, jejichž obsahem jsou majetková rozhodnutí městské části, má popsaná nevyhlášená koalice problémy: pan Mlejnský a jemu loajální zastupitelé, mnozí také trestně stíhaní, odmítají hlasovat pro schválení bodů s poukazem právě na svoje trestní stíhání. V některých případech tak schvalování zachraňují zastupitelé klubu HPP11, a to především ze svého rozhodnutí a s ohledem na zájmy voličů, žádná věcná komunikace ze strany radnice k HPP11 nesměřuje. Naopak body, které HPP11 avizuje na jednání předsedů klubů před zastupitelstvem, bývají zneužívány proti HPP11 namísto toho, aby menšinová radnice zvažovala realisticky svůj postup. Emotivními apely, často záměrně šířenými v médiích, se radnice pokouší silově natlačit HPP11 z opoziční role do úlohy zachránce svého vládnutí. Kromě pokračování politické linie předchozích let z období Kolibříků a Mazánků tak radnice vedená P. Jiravou nic nového nepředvedla a kdy bude líp i na Jižním Městě proto zůstává stále otázkou.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…