Krejčí (ČSSD): Ministr Balvín musí přestat s destabilizací kultury

01.08.2013 12:12

Rozhodnutí ministra kultury Jiřího Balvína bleskově odvolat ředitele Národního divadla Jana Buriana považuji za nepřijatelné.

Krejčí (ČSSD): Ministr Balvín musí přestat s destabilizací kultury
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Je skandální, aby takto zásadní personální čistky prováděl ministr úřednické vlády, která vznikla mimo struktury Parlamentu a dosud nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Jiří Balvín se chová jako mocipán, který se schovává za fráze o průhledných výběrových řízeních. A to vše ve chvíli, kdy se rýsovala pro Národní divadlo naděje na koncepční vedení. Bohužel pan Burian nebude mít šanci realizovat svou představu o fungování divadla. Přitom byl vybrán skupinou renomovaných expertů a o směřování instituce vedl širokou odbornou i politickou debatu.  

Odvolání šéfa Národního divadla proběhlo bez potřebné odborné diskuse a shody, jde o mocenské rozhodnutí ministra, kterého nikdo nevolil a které poškodí českou kulturu.

Vyzývám ministra Balvína, aby zastavil jakékoli zásadní personální změny a přestal oblast kultury dále destabilizovat. Je nutné, aby si uvědomil, že je ministrem vlády, která funguje bez důvěry a bez opory v Poslanecké sněmovně.

Ivan Krejčí, stínový ministr kultury

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…