Krnáčová (ANO): Chceme turisty nasměrovat i mimo centrum města

07.08.2017 17:52

Hlavní město se chce zařadit mezi moderní metropole a nabídnout zahraničním turistům i svým občanům atraktivní a praktické informace. Městská společnost Operátor ICT v rámci konceptu Smart Cities v hl. m. Praze začala vyvíjet Turistickou mobilní aplikaci, která sleduje dva hlavní záměry. Zpřístupnit turistické informace a motivovat návštěvníky k prohlídce zajímavých míst také mimo historické centrum.

Krnáčová (ANO): Chceme turisty nasměrovat i mimo centrum města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Adriana Krnáčová

Aplikace se vyvíjí pro platformy Android a iOS. Ambiciózní termín nasazení je už tento podzim. „Chceme turisty nasměrovat i mimo centrum města a využít k tomu i trendu zábavných geolokačních her. Prahu ročně navštíví zhruba 6 milionů turistů ze zahraničí a k tomu ještě jeden milion turistů z České republiky. Obvykle se samozřejmě pohybují po těch notoricky známých místech a my jim chceme ukázat, že naše město není jen královská cesta, ale i spoustu dalších úžasných míst,“ říká primátorka Adriana Krnáčová.

„Důležitá je provázanost připravované turistické mobilní aplikace s ostatními fungujícími, ale i připravovanými aplikacemi. Celý návrh je koncipován formou přátelských rad a doporučení, podaných stylem odlehčeného místního průvodce, které lze běžně obdržet pouze od kamaráda žijícího v daném městě,“ vysvětluje záměry vyvíjené aplikace primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

Základní funkcionality

Aplikace bude oficiální zdroj aktuálních informací obsahující např. rozsáhlý seznam památek a zajímavostí včetně informací o nich, trasy pro různé cílové skupiny, informace o možnosti slev, dopravu, mapy a navigace na body zájmu, nouzové kontakty a místa, aktuální kulturní, sportovní, společenské a další akce. Dále chce formou geolokačních her a zájmových túr podpořit a motivovat zahraniční i tuzemské turisty Prahy k navštívení zajímavých míst mimo historické centrum, kam v současnosti míří 80 % všech návštěvníků hlavního města. Tímto způsobem budou promována atraktivní místa mimo centrum, čímž by mělo dojít k rovnoměrnější distribuci návštěvníků v rámci Prahy. Vedlejším přínosem bude i získání dalších informací o návštěvnících. Pro rezidenty se v budoucnu plánuje přidání informací o volnočasových aktivitách.

Výchozí situace

Prahu v loňském roce navštívilo více než 6 milionů zahraničních návštěvníků, přes milion tuzemských a žije v ní téměř 1.3 milionu rezidentů. V současné době Praha disponuje pouze rozcestníkem v podobě mobilní aplikace Prague Guide (The Official Prague Portal), která uživatele směruje k vybraným důvěryhodným praktickým aplikacím.

Turistická mobilní aplikace se prolíná a doplňuje s dalšími projekty v rámci celého konceptu Smart Cities v hl. m. Praze a lidé si ji budou moci stáhnout už tento rok na podzim. Dostupná bude kromě českého jazyka i angličtině, němčině, španělštině, portugalštině, italštině, francouzštině, ruštině, čínštině nebo korejštině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…