Kubíček (ANO): Hledal jsem toho důchodce, co nechce přidat

21.07.2023 13:09

Projev na 71. schůzi Poslanecké sněmovny 21. července 2023 k zákonu o důchodovém pojištění

Kubíček (ANO): Hledal jsem toho důchodce, co nechce přidat
Foto: ANO
Popisek: Roman Kubíček

Děkuji za slovo, paní předsedající.

Měl jsem připravenou trošku jinou faktickou poznámku, ale můj předřečník pan ministr Jurečka mě trošku vyprovokoval. On tady porovnával některé věci, které nejsou úplně adekvátní a opíral se třeba o výši důchodu na Slovensku, který je v průměru o pět tisíc korun menší, než v České republice. Ale ovšem to nezohledňuje takzvaný nákupní koš těch důchodců. Ten je na Slovensku podstatně jiný.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41189 lidí

Pan předseda ANO Babiš, vaším prostřednictvím, tady podotýkal, že cena zastropovaných energií na Slovensku je 1 500 korun. Když to spočítáte v roce, tak v globálu tady ta cena energií je 2,5 krát vyšší. 2,5 krát víc vezmete v těchto záležitostech, které se promítají i do ceny spotřebního zboží, potravin a všeho. Tak se tam jeďte podívat, jděte do toho krámu. Tohle není úplně adekvátní. Mimochodem já jsem tady v jednom ze svých minulých vystoupení dával poměry těch platů a porovnání v jednotlivých zemích očištěných od těch jednotlivých odvodů a od těch jednotlivých dávek.

No a ještě jsem hledal toho důchodce, co nechce přidat. Já jsem se s nimi teď mnohokrát potkal, tak jsem se ptal těch důchodců, jestli je tam někdo, kdo je spokojený a tedy říká, že ty peníze nepotřebuje a nechce a žádného takového jsem nenašel.

Pak mám ještě jednou prosbičku. Vím, že to není na vás, ale je to na pana ministra Síkelu. Vy jste slíbili, že ošetříte energetickou chudobu. Já jsem v případě projednávání Lex OZE I ten návrh dal. Vy jste řekli, že je dobrý, ale že uděláte ještě lepší. Slibovali jste to na únor, na duben. Máme tady pomaličku srpen a nějaká záležitost v tomto nebude. Přitom ekonomové varují před dramatickým nárůstem cen elektrické energie a tepla od podzimu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu