Kučera (TOP 09): Naprosto nesmyslný zákon o prodejní době, nepodpoříme ho

28.06.2016 20:00

Projev na 48. schůzi Poslanecké sněmovny dne 28. 6. 2016

Kučera (TOP 09): Naprosto nesmyslný zákon o prodejní době, nepodpoříme ho
Foto: TOP 09
Popisek: Michal Kučera

Ještě jednou dobrý den. Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, na toto téma, na téma prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě tady proběhly hodiny a hodiny diskusí. Já už nebudu opakovat věci, které tady zazněly mnohokrát. Možná některé bych jenom připomenul v krátkosti, nebo spíše zareagoval na některé mé předřečníky.

Chtěl bych jednoznačně upozornit, že otázku ochrany zaměstnanců musí především řešit zákoník práce, musí řešit kolektivní smlouva, musí řešit odbory. To jsou k tomu určené instrumenty. Jakýkoliv vstup speciálními zákony do speciálních skupin vnáší jenom nejistotu a vnáší jenom jakési pokřivení trhu. Pak se můžeme jednoznačně ptát, proč jedni ano, druzí ne, proč ti ano a ti ne, stejně jako se ptáme, proč omezení se vztahuje na 200 metrů čtverečních. Na tuto otázku jsme nikdy nedostali odpověď.

Pokusil se odpovědět můj kolega profesor, který řekl, protože máme deset prstů na rukou. Kdybychom jich měli šest, tak by se jednalo o 240 metrů čtverečních. Samozřejmě je tady pořád otázka, dodnes nebyla zodpovězena, jak na tom budou ty malé provozovny, které jsou součástí těch hyperkrámů, to znamená, ta malá květinářství, ty malé trafiky, ty malé prodejny, které tam prodávají své produkty. Na tyto otázky, ačkoliv tady mnohokrát zazněly, tak předkladatelé nikdy neodpověděli.

Dámy a pánové, já bych chtěl ještě upozornit na další věc. V posledních dnech tady zaznívá diskuse na téma omezování, na téma regulace, na téma byrokracie, na téma nesvoboda a je kritika je směřována k Evropské unii. A mnohdy možná i oprávněně. Dokonce zaznívají výzvy, abychom vylepšili podmínky v Evropské unii, směrem k Evropské unii, abychom právě onu regulaci, ono omezování, onu nesvobodu, diskriminaci, někdo dokonce používá slovo otroctví, abychom změnili. Já si dovolím připomenout některé body. Samozřejmě tady máme dnes omezení prodejní doby. Ale chtěl bych připomenout cenzuru internetu. Chtěl bych připomenout povinný poslední rok v mateřské škole, chtěl bych připomenout národní registr hrazených zdravotních služeb, chtěl bych připomenout nasazování prostorových odposlechů policií, chtěl bych připomenout přípravu trestného činu krácení daní, trestní odpovědnost právnických osob, kontrolu veřejnoprávních médií, centrální registr bankovních účtů, registr sportovců, klubů a trenérů, zákon o prosazování původu majetku, prolomení domovní svobody kvůli topení, prolomení domovní svobody kvůli zbrani, pokutu za urážku úřední osoby a kontrolní hlášení DPH. To jsou všechno zákony, které tady přinesla vláda ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Tímto si tady sami sobě omezujeme náš vlastní prostor, tímto sami sebe regulujeme, tímto sami sobě přinášíme byrokracii.

Samozřejmě tady můžeme namítnout, že všechno bylo demokraticky schváleno a demokraticky odsouhlaseno naším parlamentem. Ano, bylo, a já samozřejmě nemám jinou možnost než tyto zákony přijmout jako demokraticky odhlasované. Ale prosím pěkně všichni, kdo jste pro toto hlasovali, už nikdy neukazujte prstem na Evropskou unii, protože vy sami jste přispěli k tomu, abychom si ten kousek národní svobody tady vzali. A toto je ten další zákon, který k tomu přispívá. Naprosto nesmyslný zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. My zase tím kouskem přidáváme omezení, regulaci a naprosto zbytečně deformujeme náš prostor.

Jenom závěrem. TOP 09 nepodpoří ani senátní návrh, ani návrh, který bude hlasovaný patrně potom, to znamená návrh poslanecký. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.