Landovský (ČSSD): Dialog mezi ČR a Izraelem má přispět zintenzivnění vojenské a obranné spolupráce

12.09.2015 15:40

Náměstek pro řízení Sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany Jakub Landovský se v Izraeli sešel se svým protějškem ředitelem politicko-vojenské kanceláře ministra obrany Izraele Amosem Giladem k dalšímu jednání v rámci strategického dialogu mezi ČR a Izraelem.

Landovský (ČSSD): Dialog mezi ČR a Izraelem má přispět zintenzivnění vojenské a obranné spolupráce
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Tématy diskuze byla aktuální bezpečnostní situace v Evropě a na Blízkém východě, bezpečnostní a politické konotace situace v Sýrii, otázky migrace a mírových operací v regionu. Detailněji se jednání věnovalo dalšímu směřování bilaterální spolupráce mezi ČR a Izraelem, především možnostem v oblasti vojenské spolupráce, vývoje a výzkumu, obranného průmyslu a kybernetické obrany.

„Strategický dialog je výrazem snah o zintenzivnění vzájemné vojenské a obranné spolupráce, jak byla definována v základním memorandu o porozumění, které ministři obrany obou zemí podepsali v roce 2009,“ vysvětlil náměstek ministra obrany Jakub Landovský a doplnil, že memorandum mimo jiné označilo vzájemné vztahy za nadstandardní, dále je povýšilo a znamenalo také faktické zahájení strategického dialogu.

Zejména kvůli snižování obranného rozpočtu ČR a také složité bezpečnostní a vnitropolitické situaci na straně Izraele se nicméně strategický dialog nedařilo po několik let převést do praxe. Zásadní obrat ve spolupráci nastal v roce 2014 a svou roli sehrála také dvě jednání na úrovni ministrů obrany, kteří snahy o oživení spolupráce podpořili.

Historicky první kolo strategického dialogu se uskutečnilo v Izraeli v září 2014, na které navázalo jednání expertů obou stran v lednu 2015. Toto jednání podpořilo další rozvoj kontaktů celkem v devíti oblastech, a to jak na úrovni resortů obrany (armád), tak se zapojením průmyslu a akademických kruhů (mj. strategické a bezpečnostní konzultace, sdílení zkušeností z nasazení ozbrojených sil a plánování operací, OPZHN, obranný průmysl a kybernetická bezpečnost).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.