Libčice zveřejnily rozpočet na webu, v reakci na text opozičního zastupitele

05.08.2014 15:50

Libčice nad Vltavou od srpna zveřejňují svůj rozpočet na internetových stránkách města www.libcice.cz. Přesvědčil je k tomu jeden text opozičního zastupitele Jiřího Sochora otištěný v Libčických novinách, měsíčníku vydávaného městem.

Libčice zveřejnily rozpočet na webu, v reakci na text opozičního zastupitele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Rozpočet města je kolem 52 milionů korun. Poslední čtyři roky přesvědčujeme s kolegy ze zastupitelstva vedení města, že je potřeba, aby do hospodaření bylo víc vidět. Jsem rád, že změna v přístupu konečně nastala. I když je trochu legrační, že vedení města mění svůj přístup k lepšímu až dva měsíce před volbami,“ říká Jiří Sochor, zastupitel města za Občanskou demokratickou stranu.

Podle Sochora by větší otevřenost radnice předešla celé řadě vyhrocených situací. Zmiňuje například zprávu kontrolního výboru, která upozornila na celou řadu nesrovnalostí v hospodaření města, včetně netransparentně zadávaných zakázek. Zprávu zastupitelstvo nejprve vzalo na vědomí, aby o několik týdnů později, po rezignaci a výměně jednoho ze zastupitelů, který zprávu v hlasování podpořil, nová jednobarevná většina v zastupitelstvu zprávu odmítla. „Opakovat hlasování o zprávě kontrolního výboru byl mírně řečeno nestandardní krok,“ konstatuje Jiří Sochor. „I to považuji za jeden ze zásadních důvodů, proč radnici mnohem víc otevřít.

Jiří Sochor dodává, že způsob, jakým se město svůj rozpočet rozhodlo zveřejnit, považuje za hezký první krok směrem k větší otevřenosti radnice. Jeho libčická ODS ovšem chce zavést přehledný rozklikávací rozpočet a chce na web i pokud možno všechny smlouvy města s plněním vyšším než 50 000 Kč. Samozřejmostí je pro ODS i to, aby se z jednání města pořizoval video záznam dostupný například z YouTube – i tento bod již ODS na jednání zastupitelstva několikrát přinesla, jednobarevné vedení města sdružením Liběhrad však všechny snahy o větší otevřenost v hlasování vždy odmítlo.

Složení zastupitelstva Libčice nad Vltavou

Zastupitelstvo města Libčice nad Vltavou má 15 členů. Osm z nich patří sdružení Liběhrad, čtyři zastupitelé jsou z ODS, tři byli zvoleni za TOP09. O jednobarevném vedení města sdružením Liběhrad ve volbách 2010 rozhodly hlasy 40 lidí. V průběhu volebního období jeden ze zastupitelů Liběhradu, který byl zároveň místostarostou města, rezignoval poté, co byl odsouzen za nebezpečné vyhrožování, když vytáhl zbraň na svého souseda při venčení psa.

Původní text „Klikací rozpočet“ otištěný v Libčických novinách: http://bit.ly/1pX20Es
Odkaz na rozpočet města: http://bit.ly/UOxhQ0

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…