Liptáková (KDU-ČSL): Společné nákupy jsou pro město Brno výhodné

13.12.2015 14:22

Společný nákup energií ušetřil Brnu a dalším jihomoravským samosprávám 18 milionů korun.

Liptáková (KDU-ČSL): Společné nákupy jsou pro město Brno výhodné
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Klára Liptáková (KDU-ČSL)

V minulém měsíci byl zorganizován pro města a obce jižní Moravy, včetně moravské metropole (zapojilo se 17 jejich MČ), společný nákup energií na komoditní burze. „Sloučením spotřeby celkem 245 subjektů se zvýšila atraktivita poptávaných energií pro dodavatele elektřiny a plynu. Společný nákup se uskutečnil začátkem listopadu a jeho účastníkům přinesl meziroční úsporu 18 milionů korun,“ uvedl Roman Celý, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje.

Nákup provedla obecně prospěšná společnost – Organizačně správní institut (OSI). Třetím rokem jej realizovala na Českomoravské komoditní burze Kladno, která funguje jako centrální tržní místo pro obchodování dodávek energií. Letošní novinkou bylo zapojení 17 z 29 brněnských městských částí, které se přiklonily k této efektivní formě nákupu.

„Dosáhli jsme na lepší ceny, než kdyby jednotlivé městské části nakupovaly energie samostatně. Společné nákupy jsou pro město Brno výhodné, stejný model nákupu využívá i řada dalších měst, ministerstev, soukromých firem, ale i třeba Česká televize. Nákupy mimo burzu se v dnešní době stávají spíše okrajovou záležitostí,“ zhodnotila Klára Liptáková, 1. náměstkyně primátora města Brna.

Zatímco prvního nákupu v roce 2013 se společného nákupu účastnilo 50 obcí a 70 jejich příspěvkových organizací, letos už se kromě Brna jednalo o 8 měst (Blansko, Bučovice, Kuřim, Olešnice, Slavkov u Brna, Strážnice, Tišnov, Ždánice), 3 městyse, dva volné svazky obcí (Deblín, Devět křížů), 95 obcí a 120 jejich příspěvkových organizací a společností.

„ Podle informací ze společnosti OSI je tu i zajímavé srovnání. Před dvěma roky pro obce poptávali 19 tisíc megawatthodin (MWh) elektřiny a 28 tisíc MWh plynu, letos se podařilo centralizovat téměř 45 tisíc MWh elektřiny a 57 tisíc MWh zemního plynu. Takto velká centralizace v kombinaci se soutěžním prostředím kladenské burzy přinesla rekordní pokles cen. Ty klesly u silové elektřiny až pod hranici 830 korun za MWh, u zemního plynu se budou pohybovat kolem 500 Kč za MWh,“ uzavřel náměstek Roman Celý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.