Liška (SZ): Zbavme se energetické závislosti na Rusku

18.03.2014 14:10

Události posledních týdnů potvrzují rizika energetické závislosti Česka a dalších evropských států na Rusku. Strana zelených (SZ), která energetickou nezávislost dlouhodobě prosazuje, vyzývá vládu k přijetí jasných závazků umožňující významně snížit dovoz zemního plynu a ropy.

Liška (SZ): Zbavme se energetické závislosti na Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Dovoz z Ruska stále tvoří více než dvě třetiny naší spotřeby ropy a tři pětiny spotřeby zemního plynu. SZ to považuje za nadále neudržitelné a žádá změnu přístupu. Rusko nemá žádné zábrany utáhnout kohoutky komukoliv, jehož vláda se mu znelíbí, což se potvrdilo během plynové krize v roce 2009 a opět v těchto týdnech, kdy Putin vyhrožuje ukrajinským politikům.

“Ve světle agresivní imperiální politiky na Ukrajině si musíme konečně jasně uvědomit rizika, která nám přináší závislost na Rusku v tak strategicky významné oblasti jako je energetika. Zelení vidí cestu ven ve zvyšování energetických úspor a podílu obnovitelných zdrojů. To však vyžaduje prozíravou změnu současné vládní politiky,” uvádí předseda zelených Ondřej Liška.

Energetická bezpečnost přesahuje hranice jednotlivých národních států. Je proto zásadní, aby všechny hlavy států EU na summitu tento týden přijaly ambiciózní a závazné pokračování klimaticko-energetického balíčku s cíli do roku 2030, které zajistí další investice do snižování znečištění ovzduší nebo obnovitelných zdrojů. Sobotkova vláda naopak předeslala, že bude prosazovat nízký emisní cíl. Váhání vlády ukazuje, že je stejně jako Nečas ve vleku ČEZ nebo uhlobaronů.

“Česká republika i EU přitom mají mnoho nástrojů, kterými mohou pomoci k snížení dovozu fosilních paliv z Ruska a tím pomoci postavit ekonomiky států i domácností na pevnější základy. Jsou to například cílené programy k zateplování domů, zlepšení recyklace odpadů, přesun nákladní dopravy ze silnic na koleje, nemluvě o navýšení podílu obnovitelných zdrojů, a to především v lokálním měřítku,” dodal Milan Šimoník, expert zelených na energetiku.

Tato problematika bude také jedním  z ústředních témat diskuse s názvem Energetická (r)evoluce: německá inspirace pro ČR?, kerá proběhne dnes, tedy v úterý 18. března od 19:00 v pražském HUBu. Zúčastní se jí spolupředsedkyně Zelených v Evropském parlamentu Rebecca Harms, spolu s předními domácími odborníky. Více informací nejdete na www.zelenaprobudoucnost.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…