MF: Ministr financí Andrej Babiš podepsal Mnohostrannou dohodu o výměně informací

30.10.2014 8:50

První místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš v Berlíně podepsal Deklaraci, kterou se Česká republika připojila k Mnohostranné dohodě o automatické výměně informací o finančních účtech. K podpisu došlo na závěr sedmé konference Globálního fóra pro transparentnost a výměnu informací v daňových záležitostech, které se zúčastnilo 320 delegátů ze 101 členských zemí Globálního fóra, čtrnáct mezinárodních organizací a dvacet pět ministrů.

MF: Ministr financí Andrej Babiš podepsal Mnohostrannou dohodu o výměně informací
Foto: Jan Hronek
Popisek: Andrej Babiš při besedě s hospodářskou komorou v Plzni

„Daňová kriminalita je mezinárodní problém, a proto jej musíme řešit ve spolupráci s ostatními státy,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš. „Podepsaná dohoda představuje významný pokrok v našem společném boji proti daňovým únikům a bude mít pozitivní dopad na veřejné rozpočty,“ dodal.

Česká republika jako člen neformální skupiny 56 zemí, která usiluje o brzké přijetí nového globálního standardu pro automatickou výměnu informací v otázce daní, zároveň vyjádřila svou podporu přijetí tohoto standardu co největším počtem jurisdikcí. To by vedlo k významnému zefektivnění boje s daňovými úniky v celosvětovém měřítku. Podle nového globálního standardu bude daňovým správám jednotlivých států umožněna výměna široké škály informací potřebných ke správnému zabezpečení výběru daní a uhrazení daňových pohledávek, a to včetně informací o zůstatcích na účtu.

Mezi nejdůležitější výsledky dvoudenního jednání patří také přijetí revidovaných kritérií výměny informací pro daňové účely, posilujících například požadavek na získání informací o skutečných vlastnících (beneficial ownership). Účastníci zároveň souhlasili s rozšířením mandátu Globálního fóra na dalších pět let (tj. do konce roku 2020).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.