MPO: Těžba uranu v Dolní Rožínce zůstane zachována minimálně další dva roky

05.08.2014 16:33

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes navštívil poslední uranový důl ve střední Evropě v Dolní Rožínce na Vysočině. Navázal tak na březnovou návštěvu premiéra Bohuslava Sobotky.

MPO: Těžba uranu v Dolní Rožínce zůstane zachována minimálně další dva roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr Mládek se seznámil s provozem těžebního a úpravárenského komplexu v Dolní Rožínce a na dolu Rožná I. sfáral za horníky do 23. patra dolu do hloubky 1150 metrů.

„Chtěl jsem se detailně seznámit se současnou situací a plány rozvoje odštěpného závodu GEAM Dolní Rožínka a potenciálem těžby uranu u nás. Proto jsem dnes jednal s vedením státního podniku DIAMO, odštěpného závodu GEAM i starosty okolních obcí a hledali jsme optimální varianty řešení pro stát, podnik ale především pro jeho zaměstnance a místní obyvatele. Chci jasně uvést, že máme zájem zachovat těžbu uranu pro minimálně příští dva roky a zároveň hledáme další varianty rozvoje podniku tak, aby nebyla ohrožena zaměstnanost v regionu,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„Ložisko Rožná je po Příbrami druhým největším ložiskem uranu u nás. Vytěženo už zde bylo téměř dvacet tisíc tun uranu a za příznivých okolností je zde možné dotěžit ověřené bilanční zásoby uranu, jejichž těžba by měla trvat zhruba do poloviny roku 2017, a část dosud nebilančních zásob, kde je těžba odhadována do roku 2022,“ uvedl generální ředitel s. p. DIAMO Tomáš Rychtařík.

V oblasti je dokončován průzkum pro vybudování podzemního zásobníku plynu v lokalitě Milasín – Bukov a výstavby ojedinělého podzemního výzkumného pracoviště Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).  Pro další desetiletí se uvažuje o zahájení těžby v uranovém ložisku Brzkov, kde jsou těžitelné zásoby ve výši 3150 tun. K vlastní těžbě by tam mohlo dojít v letech po roce 2022.

Klíčovým provozem pro výrobu uranu je chemická úpravna. V současné době je prakticky jediným zařízením tohoto druhu ve střední a západní Evropě, využívají ji i další subjekty a mezinárodní instituce a uvažuje se o její modernizaci.   

Důležitým faktorem, který ovlivňuje rozhodování, jsou světové ceny uranového koncentrátu, které v poslední době klesají. Státní podnik DIAMO nyní vede jednání s akciovou společností ČEZ, která je klíčovým zákazníkem, o prodloužení smlouvy i po roce 2014. Letos by mělo být vytěženo a vyrobeno 150 tun uranu.   

Po jednání s vedením s. p. DIAMO a odštěpného závodu GEAM se ministr Jan Mládek setkal se starosty okolních obcí.  Všichni starostové se shodli na tom, že pro tento region je rozhodující zaměstnanost a závod GEAM je klíčovým zaměstnavatelem. Starosta Rožné Libor Pokorný uvedl, že s uranem žijí tyto obce už více než půlstoletí. „Tehdy se naši otcové báli, jak budeme žít s uranem, nyní stojíme v opačné pozici, bojíme se, jak budeme žít bez něj,“ uvedl starosta Rožné Libor Pokorný.

Starosta Stříteže Radek Šťourač se domnívá, že stát by měl být aktivnější v hledání alternativ využití potenciálu oblasti a využít dosavadního příznivého postoje obcí a místních obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.