MSp: Ratifikační listiny k Dodatkovému protokolu k Úmluvě o počítačové kriminalitě

13.08.2014 20:28

Zástupce ČR při Radě Evropy uložil ve Štrasburku ratifikační listiny k Dodatkovému protokolu k Úmluvě o počítačové kriminalitě.

MSp: Ratifikační listiny k Dodatkovému protokolu k Úmluvě o počítačové kriminalitě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Zástupce České republiky při Radě Evropy uložil dne 7. srpna 2014 ve Štrasburku ratifikační listiny k Dodatkovému protokolu k Úmluvě o počítačové kriminalitě o kriminalizaci činů rasistické a xenofobní povahy spáchaných prostřednictvím počítačových systémů. Dodatkový protokol, který byl otevřen k podpisu ve Štrasburku dne 28. ledna 2003, navazuje na Úmluvu o počítačové kriminalitě (tzv. Budapešťská úmluva), jež je jediným mezinárodním instrumentem zabývajícím se potíráním kriminality na počítačové síti. ČR tuto úmluvu ratifikovala v srpnu roku 2013.

Dodatkový protokol se týká především postihu šíření rasistických a xenofobních materiálů, vyhrožování a urážení s rasistickou nebo xenofobní motivací a postihu hrubého zlehčování nebo popírání genocidy nebo zločinů proti lidskosti pomocí počítačových systémů. Cílem protokolu je harmonizovat trestní právo hmotné pro účely potírání šíření rasismu a xenofobie na internetu a zlepšit mezinárodní spolupráci v této oblasti. Důsledkem by měla být výměna společných zkušeností v praktickém řešení konkrétních případů s rasistickým a xenofobním podtextem a usnadnění mezinárodní spolupráce v trestních věcech. Dodatkový protokol vstoupí pro Českou republiku v účinnost k 1. prosinci 2014, tedy přesně rok po dokončení ratifikace mateřské Úmluvy o počítačové kriminalitě.

Ministerstvo spravedlnosti tak pokračuje v předkládání souhlasu s ratifikací úmluv v oblasti trestního práva a trestní spolupráce, jejichž sjednání proběhlo na mezinárodních fórech v uplynulých 15 letech, a ke kterým nemohla Česká republika z důvodu neexistence odpovědnosti právnických osob za spáchané trestné činy až do roku 2013 přistupovat. V uplynulém období 1,5 roku tak již bylo ratifikováno 8 mezinárodních úmluv Rady Evropy, OSN a Evropské unie v působnosti Ministerstva spravedlnosti. Další návrhy na podpis a ratifikaci úmluv Rady Evropy budou průběžně předkládány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.