MZV: Česká republika poprvé rozhodovala o dění na Antarktidě

16.05.2014 14:15

Česká republika se poprvé zúčastnila výročního Konzultativního shromáždění smluvních stran Smlouvy o Antarktidě (37th Antarctic Treaty Consultative Meeting, ATCM), které se konalo ve dnech 28. dubna-7. května 2014 v Brazílii.

MZV: Česká republika poprvé rozhodovala o dění na Antarktidě
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Zúčastnili se ho zástupci Ministerstva zahraničních věcí ČR, České geologické společnosti a vědecké polární komunity z Masarykovy univerzity v Brně. Smluvní státy ocenily, že Česká republika splnila svůj závazek vyplývající z konzultativního statusu a přijala všechna opatření a doporučení schválená ATCM od r. 1961.

Česká republika jako smluvní strana Smlouvy o Antarktidě získala v loňském roce vyšší institucionální postavení, tzv. konzultativní status, který jí přiznává právo spolurozhodovat o dění na Antarktidě a jejím osudu. Toto plnohodnotné postavení je udělováno pouze smluvním státům, které na Antarktidě vyvíjejí podstatnou vědeckou a výzkumnou činnost (např. vybudování vědecké stanice nebo vyslání vědecké expedice).

Česká republika provádí antarktický výzkum od r. 1994 a od r. 2006 má vlastní výzkumnou polární stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse. Do loňského roku byla jediným státem, který měl samostatnou stanici a neměl konzultativní status.  ČR se stala 29. státem světa, který po témeř desetiletí rozšířil řady států s rozhodovací pravomocí o Antarktidě.

Provádění antarktických předpisů, týkajících se např. ochrany životního prostředí, regulace turismu či výzkumu na Antarktidě, uložila vláda ČR svým členům usnesením č. 284 ze dne 23. dubna 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…