Ministerstvo zahraničí: Vláda na návrh ministra zahraničí schválila další zápisy na sankční seznam

28.03.2024 13:21 | Tisková zpráva

Na návrh ministra zahraničních věcí Jana Lipavského vláda schválila další zápis na národní sankční seznam. Jde o jednu právnickou a dvě fyzické osoby.

Ministerstvo zahraničí: Vláda na návrh ministra zahraničí schválila další zápisy na sankční seznam
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

První zapsanou osobou je Viktor Volodymyrovyč Medvedčuk, který z Ruské federace na území České republiky provozuje ruskou vlivovou operaci. Cílem této operace je narušovat územní celistvost, suverenitu a svobodu Ukrajiny. Vzhledem k tomu, že tato činnost je postižitelná podle Sankčního zákona, rozhodla vláda o zápisu této osoby na vnitrostátní sankční seznam.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41442 lidí

Viktor Volodymyrovyč Medvedčuk ke svým aktivitám využívá firmu Voice of Europe, s.r.o., a fyzickou osobu Artem Pavlovich Marchevskyi, což jsou zároveň další dva sankční zápisy. Toto rozhodnutí je v zájmu bezpečnosti Česka stejně jako přispívá k ochraně demokratičnosti nadcházejících voleb do Evropského parlamentu.

Protože hrozilo zmaření účelu, rozhodla česká diplomacie o zápisu na vnitrostátní sankční seznam ještě před jeho návrhem na zařazení na unijní seznam.

Ministerstvo zahraničních věcí na tomto případu spolupracovalo s Bezpečnostní informační službou České republiky a Finančním analytickým úřadem. Provádění a vymáhání sankcí má jako v každém případě na starosti Finanční analytický úřad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…