Macek (Změna): Referendum o hazardu v Jablonci - podpisy budeme sbírat celé léto

29.06.2017 6:32

Před třemi měsíci začala příprava historicky prvního jabloneckého referenda. Jablonečané v něm dostanou šanci rozhodnout, zda chtějí zavázat zastupitele k přijetí obecně závazné vyhlášky, která by zakázala provoz všech forem hracích automatů ve městě. Podmínkou pro vyhlášení referenda je získání 3 600 podpisů občanů s trvalým pobytem v Jablonci nad Nisou jako důkaz, že o této otázce chce hlasovat významná část voličů. Přípravný výbor referenda už má 1800 podpisů.

Macek (Změna): Referendum o hazardu v Jablonci - podpisy budeme sbírat celé léto
Foto: zmena.cz
Popisek: Politické hnutí Změna

„Ještě před prázdninami se nám podařilo získat 1 800 podpisů, tedy polovinu potřebného množství. Podpisy budeme sbírat celé léto, abychom v září mohli předložit návrh na vyhlášení referenda v termínu lednových prezidentských voleb zastupitelům, kteří ho podle zákona budou muset vyhlásit. Pokud by tak neučinili, vyhlásil by ho krajský soud,“ říká Jakub Macek, který společně s Annou Strnadovou a Jaroslavem Šídou tvoří přípravný výbor referenda.

Cílem přípravného výboru je uspořádat referendum současně s prvním kolem prezidentských voleb v lednu 2018, aby mělo šanci dosáhnout 35% účasti nutné pro jeho platnost. Volební účast při prezidentských volbách se očekává kolem 60 %. Bude-li se zákazem hracích automatů souhlasit většina hlasujících, která bude reprezentovat alespoň čtvrtinu všech jabloneckých voličů, bude výsledek referenda pro město závazný a vymahatelný.

Historie regulace hazardu v Jablonci nad Nisou sahá do roku 2011, kdy zastupitelé schválili vyhlášku, která ukončila provoz všech heren a kasin, ale až od 1. 1. 2015. Hned po volbách v říjnu 2014 se intenzivně začalo vyjednávat o opětovném povolení hazardu. Primátorovi se to podařilo prosadit ani ne půl roku poté, co zákaz začal platit. Jablonec nyní hyzdí 11 pseudokasin a v nich funguje téměř 500 hraních automatů.

„Referendum je pro nás poslední možnost, jak dosáhnout cíle, o který usilujeme přes tři roky, tedy zbavit Jablonec problému, na který se váže drobná kriminalita, zneužívání sociálních dávek, násilí, dluhy, podvody, zpronevěry, závislosti, ztráty zaměstnání, sebevraždy, rozvraty rodin a zbytečně zničené životy stovek lidí. Odhlédnout nejde ani od vizuální i faktické degradace a snížené atraktivity okolí kasin,“ shrnuje negativní dopady hazardního hraní zmocněnkyně přípravného výboru referenda Anna Strnadová.

Podle Jaroslava Šídy se konec hazardu bohatě vyplatí i po finanční stránce. „Špinavé peníze od hazardních rádobypodnikatelů jsou draze vykoupeny prohrami nešťastných gamblerů. Na příjem města z hazardu ve výši 20 milionů připadá 100 prohraných milionů, což se nutně projevuje na vzhledu a fungování města. Ušetřené desítky milionů se brzy znatelně projeví v místní ekonomice. Ovšem ne vše lze počítat na peníze. Harmonické fungování města a jeho pěkný vzhled, to je totiž k nezaplacení.“

Všechny potřebné informace k připravovanému referendu najdete na www.referendumjablonec.cz.

Podepisovat a odevzdávat podpisové listiny je možné na těchto místech:

La Kavárna (Generála Mrázka 413/4, po-so 8:30-22:00)

Knihkupectví Serius (Mírové náměstí 492/11, po-pá 9:00-17:00, so 9:00-12:00)

Prodejna izviratka.cz (Žitná 2880/19, po-pá 10:00-12:00 a 14:00-17:30)

Čekárna ordinace MUDr. Jörgové (Palackého 2640/24, po-st 7:00-17:00, čt 7:00-15:00, pá 7:00-16:00)

Recepce zubní ordinace Jablodent (Kubálkova 5264/5, po-čt 8:00-16:00, pá 8:00-14:00)

Studio MB Joga (Palackého 1776/4)

Nehtové studio Veronika (Československé armády 106/13)

Jablonecký pivovar Volt (Palackého 2302/28)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Změna pro Jablonec

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Ať se každý cítí, jak chce, třeba jako letadlo

9:15 Senátorka Kovářová: Ať se každý cítí, jak chce, třeba jako letadlo

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na rozhodnutí Ústavního soudu