Mach (Svobodní): Náš stát nehorázně selhal

13.11.2014 5:29

Europoslanci Petr Mach (Svobodní) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se aktivně zapojili do pomoci na záchranu českých dětí neoprávněně zadržovaných v Norsku. Každý už přispěl 13 tis. Kč na transparentní účet, kde probíhá finanční sbírka pro matku odebraných dětí. Účet byl založen v pátek 7. 11. 2014 a bude využit na soudní a potřebné výlohy v této kauze, zejména na platby za (drahé) norské advokáty.

Mach (Svobodní): Náš stát nehorázně selhal
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

„Náš stát v této věci nehorázně selhal. Snažíme se teď paní Michalákové pomoci dostat její děti zpět. Norské úřady musí vidět, že nám není osud malých českých občanů lhostejný a že nemůžou jen tak brát děti od rodin,“ zdůraznil dnes Petr Mach.

Co se stalo

Rodině Michalákových byly odebráni synové Denis a David norskými úřady komunitní péče o děti v březnu 2011, a to pro (zřejmě účelově smyšlené) podezření, které bylo následně jednoznačně vyvráceno. Děti jsou však stále odděleně umístěné do pěstounské péče (matce je v podstatě znemožněno se s nimi vídat) a úřady je odmítají vydat jejich rodičům, ani jiným jejich blízkým příbuzným, kteří se o ně mohou starat v ČR. Obě děti přitom mají stále české občanství i české pasy!

Více o celé kauze zde

Transparentní účet zde

„Děkujeme všem, kteří přispějí jakoukoliv částkou na pomoc pro české děti,“ dodává Petr Mach, který ještě hodlá společně s kolegou Tomášem Zdechovským obejít další europoslance a požádat je o finanční i politickou podporu v této věci.

Výzva české vládě

Pomoc českým občanům v zahraničí je základní funkcí státu, zejména pokud je třeba aktivní snahy o jejich repatriaci, pokud je bezdůvodně zadržují cizí státní orgány. Diplomatický sbor České republiky nesmí spoléhat na pomoc EU a musí vykonávat suverénní zahraniční politiku.

Strana svobodných občanů proto už před týdnem důrazně vyzvala českou vládu, aby podnikla veškeré kroky nutné pro repatriaci v Norsku zadržovaných českých občanů Denise a Davida Michalákových. „Věříme, že vláda neupřednostní peníze z Norských fondů před pomocí v cizině bezdůvodně zadržovaným občanům ČR,“ uvedli Svobodní ve své výzvě dne 5. 11.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…