Mach (Svobodní): Politika svobodného občana na radnici

05.10.2014 16:21

Nechat peníze v kapsách lidí a uvalovat nízké daně, nebo zvyšovat daně a poplatky, zadlužovat rozpočet a rozdělovat peníze skrze dotace a veřejné zakázky? Otázku přerozdělování řešíme hlavně v parlamentních volbách.

Mach (Svobodní): Politika svobodného občana na radnici
Foto: Svobodni.cz
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Ale i na úrovni obce lze hospodařit šetrně a nechat peníze v kapsách lidí, nebo naopak tahat lidem peníze z kapes a neférově a nehospodárně je přerozdělovat. Občan se může vysokým daním bránit nejen v parlamentních, ale i v obecních volbách.

Obce přerozdělují ročně asi 150 miliard korun a zvolení zastupitelé mají do určité míry právo rozhodovat o tom, kolik peněz jim budeme každý rok odevzdávat k přerozdělování. Obce vybírají od občanů daň z nemovitosti a také určují její výši. Určují také poplatek ze vstupného, ten může být až 20 % ceny vstupného na fotbal, divadlo, prodejní akce apod. Vybírají a určují poplatek za psa, poplatek za svoz a sběr odpadu a poplatek za zábor veřejného prostranství (předzahrádky hospod, stánky apod.). Od hotelů a penzionů vybírají poplatek z ubytování. 

Nabízí se jednoduchý princip: Nač z jedné kapsy lidem brát peníze, např. prostřednictvím poplatku ze vstupného na různé kulturní a sportovní akce, a na druhé straně rozdávat kulturním a sportovním spolkům dotace? Obec může na jedné straně zrušit nebo zmenšit všemožné poplatky a na druhé straně zrušit či omezit dotace. Lidé se sami budou rozhodovat, jak své peníze utratí.

Představme si obec, která uvaluje poplatek za psa 500 korun a poplatek za odpad ve výši 500 korun na osobu. Když tyto poplatky obec zruší, ušetří čtyřčlenná rodina se psem ročně 2500 korun. Obec bude od lidí vybírat méně, a lidé tak budou mít dost peněz na to, aby si sami uhradili náklady na svoji spolkovou činnost – a obec bude moci zrušit dotace spolkům. Sběr odpadu pak může obec zaplatit z peněz, které dostává ze státního rozpočtu jako podíl na DPH a na daních z příjmů.

Osamostatnit se!

Obyvatelé obce mají také podle zákona o obcích právo se osamostatnit a vytvořit samostatnou obec. Pokud vaše obec uvaluje moc velké daně a poplatky nebo vybrané peníze rozděluje nehospodárně nebo nespravedlivě, můžete se osamostatnit.

Stačí k tomu vytvořit přípravný výbor a sehnat pod požadavek za referendum o osamostatnění části obce určitý počet podpisů občanů obce (podpisy alespoň 30 % občanů v malých obcích nebo až 6 % občanů ve velkých obcích). Referendum bude platné, pokud se ho účastní aspoň polovina občanů.

Větší pravomoci

Jak jsme ukázali, obce mohou omezovat přerozdělování peněz a nechávat lidem více peněz v kapsách. Ale jen částečně.

Hlavní část příjmů obcí tvoří daně z příjmu a DPH přerozdělované ze státního rozpočtu. Daň z příjmů fyzických osob od podnikatelů jde z třetiny přímo obci, ve které živnostník působí. Zbytek daně z příjmu od zaměstnanců a daň z příjmu právnických osob se přerozděluje obcím podle počtu obyvatel a dalších faktorů tak, že 23,58 % - tedy skoro čtvrtina – jde do rozpočtů obcí. Podobně se obcím přerozděluje 20,83 % daně z přidané hodnoty.

Stálo by za to uvažovat o tom, že místo přerozdělování daní skrze státní rozpočet by obce byly ve větší míře zodpovědné za své vlastní příjmy. Poměrná část daně z příjmu zaměstnanců, která jde dnes obcím, tedy 3,5 %, by mohla být v kompetenci obce, kde občan bydlí nebo pracuje. Obec by mohla mít právo tuto sazbu snižovat a přilákat tak obyvatele nebo firmy k sobě.

Takto to funguje např. ve Švédsku nebo ve Švýcarsku. Obce si tam konkurují, možnost občanů stěhovat se do obcí s nižšími daněmi tlačí obce k hospodárnosti. Obce, které se vylidňují, mohou lákat obyvatele na nízké sazby daně.

Vezměme odpovědnost za svoji obec do svých rukou. Prvním krokem k tomu jsou volby do zastupitelstva obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mach

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…