Macura (ČSSD): Napojení na kanalizaci se dočkají stovky lidí ze Skřečoně a Pudlova

27.12.2022 18:59

Okrajové části Bohumína se považují za dobré adresy, které nemají daleko ke klidnému životu na venkově.

Macura (ČSSD): Napojení na kanalizaci se dočkají stovky lidí ze Skřečoně a Pudlova
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

Některým lokalitám však dosud chybělo připojení na kanalizaci. To by se mělo v příštích letech změnit. Radnice investuje desítky milionů korun do odkanalizování rodinných domů ve Skřečoni a Pudlově. 

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45035 lidí

„Výstavbou kanalizace postupně řešíme problém odpadních vod u těch nemovitostí, jejichž majitelé ještě využívají staré septiky či žumpy. Z našeho rozpočtu hradíme vybudování nového řadu a přípojek k pozemkům. Přípojku od domu po veřejnou část už si budují lidé na své náklady. Je to nutná investice, které se do budoucna žádný producent odpadních vod nevyhne, současně jde o nejvýhodnější variantu odvodu splaškové vody,“ konstatoval místostarosta Bohumína Lumír Macura s tím, že drtivá většina bohumínských domácností už na veřejnou kanalizaci napojena je.

Jedním z posledních míst, které ještě není odkanalizováno, je část ulice 1. máje ve Skřečoni v úseku od místního kostela směrem k bývalé restauraci u Haladů až k hranici s Dolní Lutyní. Příprava projektu výstavby nového řadu trvala několik let, s realizací začalo město letos na podzim. „V první etapě vzniká síť 28 přípojek. Vzhledem k charakteru terénu jsme zvolili gravitační typ kanalizace, kdy splašky odtékají díky sklonu potrubí,“ uvedla Eliška Pecháčková z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice. Doplnila, že v druhé etapě se počítá s 24 přípojkami. Hotovo by mělo být v roce 2024, předpokládané náklady vyčíslilo město na 32 milionů korun a uhradí je plně ze svého rozpočtu.

Po dokončení kanalizace ve Skřečoni se radnice bude soustředit na odkanalizování další městské části, konkrétně Pudlova v oblasti Ostravské a Rolnické ulice. A zatímco ve Skřečoni dostala přednost gravitační kanalizace, v Pudlově je vhodnější kanalizace tlaková s napojením na kanalizační řad v ulici Na Chalupách a následným dovedením splašků do čističky v Kopytově. „Vycházíme z odborné studie, která prokázala, že nejpřijatelnější je vybudování tlakového řadu, na který se domácnosti napojí přes domácí čerpací stranice. Vzhledem k rozsahu akce jsme projekt i výstavbu rozložili do tří etap. Máme za sebou několik jednání s vlastníky nemovitostí, ve finále by se mohlo na novou kanalizaci připojit téměř 150 domů a také místní základní škola,“ upřesnil Macura s tím, že investice si vyžádá desítky milionů korun.

V Bohumíně jsou však i některá místa, kde kvůli složitému přístupu, komplikovanému napojení na páteřní síť a dalším omezením není možné kanalizační řad vystavět. Jde například o část osady Nová Ves. „V takových případech finančně motivujeme obyvatele k individuálnímu odkanalizování a umožňujeme jim čerpat padesátitisícovou dotaci na domácí čističky nebo septiky s biologickým filtrem,“ doplnil místostarosta. Tohoto typu podpory už využilo přes dvacet žadatelů. Město chce do budoucna dosáhnout stavu, kdy žádná bohumínská domácnost nebude zatěžovat povrchové či podzemní vody nevyčištěnými splašky. V minulých letech už dokončilo kanalizaci například v Malé ulici ve Starém Bohumíně, v Úvozní ulici ve Skřečoni, v Rychvaldské a prodloužené Anenské ulici v Záblatí, v Mlýnské ulici v Šunychlu, v Trnkové ulici v Pudlově či v Krajní ulici ve Vrbici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: Vláda více oligarchů, kterým posluhuje politická stafáž

7:02 Senátor Hilšer: Vláda více oligarchů, kterým posluhuje politická stafáž

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k oligarchizaci české politiky.