Maršíček (KSČM): Je Generální inspekce bezpečnostních sborů důvěryhodná?

08.12.2014 17:22

Prohlášení Zdeňka Maršíčka, stínového ministra vnitra KSČM, k dnešním informacím médií o možném odposlechu telefonů některých pracovníků Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Maršíček (KSČM): Je Generální inspekce bezpečnostních sborů důvěryhodná?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stínový ministr KSČM pro resort vnitra Zdeněk Maršíček

Podle některých sdělovacích prostředků, mělo několik desítek zaměstnanců Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), ve služebních telefonech, bez jejich vědomí, nainstalovaný sledovací software. Není jasné ke komu data z jejich mobilů vlastně putovala. Bylo tak možné určit polohu přístroje, na dálku spustit video, stahovat veškerá data uživatele včetně kopií SMS zpráv, odposlouchávat hovory a byl možný i prostorový odposlech.

GIBS údajně odmítá, že by se v úřadu porušoval zákon. Podle bývalého náměstka Dušana Brunclíka, který z inspekce odešel v červnu a operativu měl na starosti, se však o trestný čin jedná a potvrdil, že už za jeho éry existovaly snahy pracovníky GIBS monitorovat.

Je zřejmé, že bez vědomí ředitele inspekce Bílka se celá akce nemohla realizovat. Pokud by se totiž ukázalo, že neznámý objem dat ze služebních telefonů odcházel, aniž by to vedení GIBS vědělo, dokumentovalo by to fatální selhání systému. Vedení GIBS čelí kritice i za jiné hazardní akce. Za naprosto skandální lze považovat, že při akci „Balík,“ došlo k tajnému testování spolehlivost ostrahy věznic. Do několika věznic poslali balíčky, které obsahovaly žiletky a nože. Povinností Vězeňské služby bylo pašované zboží odhalit.

K výše uvedeném KSČM zastává stanovisko, že prokáží-li se výše uvedená pochybení jako oprávněná, tak je nutné konstatovat, že se jedná o další závažné selhání GIBS  a jejího ředitele Bílka. Potvrdilo by se, že ne náhodou, se v nedávné době objevily tlaky na jeho odstoupení, kdy  mu také bylo vytýkáno, že některé kauzy nejsou řešeny, že je zneužíváno vyplácení odměn, rovněž je mu vyčítána kauza bývalého policejního prezidenta Lessyho a bylo prokázáno, že z GIBS dochází k úniku citlivých informací.

KSČM proto požaduje, aby se případem zabývaly příslušné orgány Poslanecké sněmovny a Vláda ČR.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr vnitra KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

4:32 Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Rusku.